Регистрация

Надпревара по плюене на костилки и мятане на пайове

10 Jul 2014   /   nina123   /   Видяна: 2916
Надпревара по плюене на костилки и мятане на пайове

Летни състезания с храна, които смайват гастрономи и туристи.

Лятото е в разгара си, а с него по нашите ширини идва време за прибиране на реколтата, като често това е празник за производителя. През изминалата година ви разказахме за Деня на тиквата гигант, спряхме се на испанската доматена фиеста Томатина, на бирените фестивали за узряването на ечемика и какво ли още не, но човешкият гении и стремеж към надпревара далеч не спира до тук, затова днес ще ви представим още две състезания свързани с храна, които се проведоха през изминалата седмица.

Състезанието по плюене на костилки от череши е вид ознаменуване на прибирането на реколтата. Провежда се ежегодно от 1974 година в американския щат Мичиган и особено атрактивно за туристите. Местните разказват, че идеята се появила когато две фамилии с недобри съседски взаимоотношения се скарали чии череши са по едри и раждат повече. Тогава враждата прераснала в замерване с костилки от плодовете, но вместо да се мятат с ръка, те се запокитвали директно плюейки се с уста. Естествено, спорът не бил решен с варварската комична проява, но именно тя поставила началото на своеобразното тържество.

Днес състезанието по плюене на костилки от череши има строги правила и се излъчва победител. Целта е да се изпрати възможно най-далече костилката, като всеки участник има по 10 опита в рамките на две минути и право да избере 15 плода от личната си реколта. Професионалистите в надпреварата твърдят, че костилката трябва да е тежка, идеално кръгла и гладка, за да не заседне в устата по време на плюенето, да има минимално триене, да не мени траекторията си и да може да бъде изстреляна с добра първоначална сила. Затова по външността на плода се предполага каква е неговата твърда сърцевина и човек трябва да развие усет, твърдят „специалистите“.

Попътният вятър при плюенето е от огромно значение. Това казва тазгодишният победител Браян Краус, който успява да изпрати костилката на цели 23 метра. Тъй като в деня на състезанието било ветровито, той изчакал най-силното духане, което да спомогне за зашеметяващия резултат. И докато чакал в разрешените две минути, Краус успял много добре да почисти костилката в устата си от всякакви меки остатъци на плода, които да забавят летенето и да скъсят чрез силата на триене дистанцията.

Уцели другарче в лицето с пай и стани победител. Това е лозунга на друга странна надпревара, която се проведе преди месец в град Кент Югоизточна Англия. Специфичният за областта сладкиш с маслено тесто и яйчен крем се приготвя в почти всеки дом векове наред. През 1967 година била организирана масова продажба на пайове с цел събиране на средства за общината. Раздор довел до бой с десертите, но случайна група туристи, свидетели на зрелището, платили за забавлението и в крайна сметка парите били събрани. От тогава до днес всяка година боят се повтаря, но вече лишен от агресия и със състезателна цел.

Правила на битката с пай с яйчен крем. Всеки участник може да се включи само с едни пай, който е приготвил у дома си по традиционната рецепта.  В определената за „битка“ територия е нужно така да се издебне противника, че да бъде уцелен по няколко ключови показателя – от голяма далечина, в лицето и с оригинално захвърлен пай. Всяко от изпълнените условия носи точки, а човекът, събрал най-голям актив става победител.

Ако искате да си направите пай, но за хапваме, а не за замерване на съседите, изберете някоя рецепта от предложенията ни за СЛАДКИ ПАЙОВЕ.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Хайде на бас, че мога да изям вилица!

Млад румънец чака изядената при пиянски бас вилица да напусне тялото му по естествен начин. виж още »

15 000 яйца и 100 кг шунка влизат в гигантски омлет

Омлет с диаметър 4,5 метра се разходи из аржентинския град Пигуе. виж още »

Американец изяде 69 хот-дога за 10 минути

Докато Джой Честън поставя нов световен рекорд по бързо ядене, негови сънародници крадат водка за милиони. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта