Регистрация

Стафиди за перфектна кръвоносна система

27 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 5676
Стафиди за перфектна кръвоносна система

Изсушените гроздови зърна повишават хемоглобина, но не бива да се консумират от хора с висока кръвна захар.

Стафидите са добро решение за десерт или закуска, особено пред някои сладкиш или висококалоричните тестени изделия. В тях се съдържа голямо количество витамини, минерали и фибри, които подпомагат метаболитните процеси, работата на сърдечно-съдовата система и зареждат с енергия. Но с вкусните сушени плодове трябва и да се внимава, предупреждават експерти, описали резюмирано плюсовете и минусите от яденето на стафиди.

Стафидите трябва да се консумират минимум три пъти в седмицата от хора с нисък хемоглобин. До 75 грама на ден е абсолютно достатъчно, за да гарантирате облекчаване на анемичните състояния. Разбира се, вкусните сушени гроздови зърна могат да се хапват и ежедневно, но трябва да се има предвид, че са богати на калории и фруктоза, затова е добре внимателно да се подбира яденето, при което се приемат.

Кога е добре да си хапваме стафиди? Най-полезни са те на закуска. Добавена към киселото или прясното мляко една шепа от тях ще подпомогне активния и здравословен старт на деня. Високото им съдържание на калории предполага активна дейност два-три часа след приемането им, за да може енергията да бъде изразходвана, без да остава в тялото под формата на излишни килограми. Стафидите са страхотен избор и за междинните яденета, защото дори и 50 грама от тях ще заситят глада и ще предразположат чрез фибрите си стомаха за активна дейност при разграждането на следващото основно ядене. А и да изядете шепа стафиди в средата на натоварения ден не отнема от ценното време на забързания модерен човек.

Защо са полезни стафидите? Сами ще си отговорите на този въпрос, когато разберете, че са богати на витамините А и В, съдържат също витамин Е, С и РР, както и микроелементите магнезий, калий, цинк, желязо и фосфор. В допълнение към фибрите, тялото получава и антиоксиданти, които се грижат за здравето и свежия външен вид. Доказано наричаните в някои краища на България „жмуди“ регулират нивото на кръвното налягане и благоприятстват почистването на стените на кръвоносните съдове. Препоръчват се като профилактика срещу разширени и лесно пукащи се вени.

Кои хора не трябва да ядат стафиди? Заради високото съдържание на фруктоза сушените плодове не се препоръчват на страдащи от диабет или хора с повишена кръвна захар. Стафидите не са със сигурност противопоказни в тези случаи, но е добре всеки страдащ от инсолинов недостиг решил да ги включи в менюто си, да се посъветва с лекуващия си специалист, преди да вземе избора на менюто си в свои ръце. 

Вижте и препоръчани рецепти със стафиди:

Карамелизирана кайма със стафиди

Най-здравословната закуска с кисело мляко

Ориз със стафиди и сини сливи

Пълнена пъстърва във фолио

Щрудел с готови кори

ПОДОБНИ СТАТИИ

Дафинов лист против диабет и за спокойно гърло

Дафиновите листа съдържат естествен антибиотик, който предпазва от акне, възпаления и ставни проблеми. виж още »

Боб и леща пазят от диабет

Зърнените култури съдържат полезните вещества от пшеницата и картофите, но са лишени от техните захари и мазнини. виж още »

Искате здраво сърце – забравете за маслото и сиренето

Мазните храни са една от основните причини за високо кръвно и инфаркт. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта