Регистрация

Боб и леща пазят от диабет

12 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 6269
Боб и леща пазят от диабет

Зърнените култури съдържат полезните вещества от пшеницата и картофите, но са лишени от техните захари и мазнини.

Боб чорбата е особен символ на националната ни кухня, който събира в себе си редица позитиви на ястието според българина – приготвя се лесно, не изисква сложни познания и умения и не тежи на джоба. Мнозина обаче го сочат като храна на простолюдието, в Западна Европа растението е консумирано предимно от селяни и бедняци, които не можели да си позволяват наличието на мръвки и сметанови сосове на трапезата си.

Ново проучване доказва, че да си беден, не означава, че си глупав. Според международен екип от експерти честото ядене на боб, грах и леща е благодат за тялото, защото коригира метаболизма и дарява организма с редица нужни витамини и минерали, без да го натоварва с излишни мазнини и захари. Бобените гозби са перфектното основно или гарнитура, категорични са изследователите, защото за разлика от хляба например, те не съдържат голяма доза въглехидрати, които пък от своя страна са причина за натрупването на наднормено тегло.

В хода на проучването е установено, че грах, фасул и леща са три особено силни продукта, намаляващи риска от развитие на метаболитен синдром с 35%. А той е една от причините за появата на диабет. Само три-четири манджи с тези продукти на седмица ще дарят на човека една стабилна превенция от инсулинова нужда.

Освен това тези култури са богати на витамини от В-групата, съдържат също витамин А и множество микроелементи, които подпомагат регенерацията на кожата, заздравяват костната система, подобряват зрението и кръвообращението и не на последно място ни помагат да отслабнем чрез благоприятното си влияние върху храносмилателната и отделителната система. Затова в зимните месеци, когато пресните плодове и зеленчуци са кът, а тялото е претоварено с обработка на тежки и мазни меса, добре е да се сетим, че на мръвката има здравослвна и полезна алтернатива, съветват изследователите.

 

А ето и няколко вкусни рецепти с боб: 

Чорба със смилянски зрял фасул

Бобена салата с червен лук и магданоз

Бобена чорба с наденица

Бял боб с бекон, мащерка и розмарин

Телешко с боб и цвекло

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Въглехидратите в хляба са бич за диабетиците

Експерт съветва хората с висока кръвна захар и инсулинова резистентност да спрат консумацията на каквито и да е хлябове, заменяйки ги със зърнени, кар виж още »

Сънливост след ядене и желание за сладкиш – може да е диабет

Признаци за преддиабетно състояние – не бива да се изпада в паника, но се появява нужда от изследване.   виж още »

Хапнете балансирано в Световния ден на диабета

Намаляването на животинските мазнини, тежките въглехидрати и газираните напитки предпазва от диабет тип 2.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта