Регистрация

Искате здраво сърце – забравете за маслото и сиренето

04 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 3141
Искате здраво сърце – забравете за маслото и сиренето

Мазните храни са една от основните причини за високо кръвно и инфаркт.

Сърцето, наред с мозъкът са двата основни двигателя на човешкото тяло, позволяващи ни да бъдем здрави и пълноценни хора. И докато функциите на ума и съзнанието са все още до голяма степен тера инкогнита за науката, то сърдечната дейност и влиянието на външни фактори върху нея са обстойно изучени. Затова като същества, които осъзнават колко много държат на здарвето и активния си живот, ние сме длъжни да се грижим за най-важния орган в тялото и неговото правилно и безпроблемно функциониране.

Призив към човечеството по случай Световния ден на сърцето отправи ръководителят на клиника по кардиология в Русия – проф. Александър Шпектор. Той посъветва всички разумни люде да консумират минимално количество масло, тежки меса и сирене, защото тези три продукта, наред с пристрастяващите пороци на тютюнопушенето, алкохола и наркотиците са най-сигурните убийци на сърдечната дейност. Според учения от нас зависи дали ще позволим на всяко едно от тях да дръпне шалтера на живота ни, когато си поиска.

Проф. Шпектор обяснява, че маслото въобще не бива да присъства в хладилника ни. То е силна мазнина на животинска основа, която след поглъщане се отлага по стените на кръвоносните съдове и пречи на кръвта да се движи правилно през тях. Това води до липса на оросяване в крайниците, но и до много по сериозни последствия като зачестено и по-силно сърцебиене, опитващо се да създаде правилно налягане в кръвоносната система. Така кръвното налягане се повишава, а именно то причинява инфаркт на миокарда.

Други две храни, с които не бива да прекаляваме, за да сме здрави, са сиренето и мазните меса. В белия млечен продукт се съдържат до 50% мазнини, които са идентични с тези на маслото. Разбира се в умерени дози то е полезно, но под такива количества се разбира до 50 г на ден. Хората, които си хапват цели ястия, базирани на сирене, застрашават сърцето си толкова, колкото и пушачите.

Същото важи и за мазното месо – колкото и да са вкусни свинските пържоли с побелели от мас крайща, не бива да ги вкусваме дори. Патешката мазнина също е опасна, а при добре сготвено месо, тя може дори да не бъде усетена. Пърженето с животинска мас е сигурен убиец, за това не бива незнанието на хората за неговата вредност да е причина за отнемането на човешки животи. Просто приемете, че има ястия, които са примамливи на вкус, но знайте, че последствеията от тях са много сериозни, предупреждава сърдечният експерт.   

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Трикове за съхранение на масло вкъщи

Как се съхранява масло у дома и държи ли се маслото в хладилник или е по-добре да бъде на стайна температура?   виж още »

Три разядки, в които да добавим сирене

Натрошеното бяло сирене върху любимата разядка прави вкуса по-народен и плътен.   виж още »

Грижа за сърцето с храна

Хранене, което поддържа сърдечното здраве.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта