Регистрация

Дафинов лист против диабет и за спокойно гърло

13 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 13671
Дафинов лист против диабет и за спокойно гърло

Дафиновите листа съдържат естествен антибиотик, който предпазва от акне, възпаления и ставни проблеми.

Дафинов лист – познат ни е най-вече като подправка, неразделна от зимната българска солена кухня. Подходящ е за различни меса и особено телешко, но може да овкуси и постни зърнени гозби. Силният му специфичен аромат го прави перфектната финална щриха към семейната манджа и напомня на грижовния мирис на бабината кухня. Но освен като подправка дафиновият лист има и силни свойства на билка. В народната медицина отвара от него се ползва за облекчаване на ставни болки, предпазване от диабет, дизенфекция на венци и устна хигиена, а сушените листа се дъвчат като лек при възпалено и раздразнено гърло, отлагане на налепи и проблеми с хранопровода.

Още в началото на миналия век изключително модерно в България е било кисненето в отвара от дафинов лист. Твърди се, че тя изглажда кожата и преминава през нея, за да облекчи болките и напрежението в ставите и мускулите. За целта в два литра вода се сваряват 50 листа, които предварително са накъсани на 2-3 парчета. След като прекипят за 5 мин., се изсипват в корито, в което се доливат още 20 литра вода. Терапията представлява киснене в коритото (днес вече може да се използва и модерният му вариант – вана) за максимум половин час. След това тялото се подсушава хубаво със суха кърпа, без допълнително изплакване. Тази вана трябва да се прави не повече от три пъти седмично, като облекчението ще настъпи няколко часа след първия сеанс.

В народната медицина дафиновият лист е и лекарство срещу гърлобол. Веднага щом усетите първите дразнения при преглъщане, подъвчете парче от подправката за 2-3 мин. и болката ще отмине. Ако вече сте изпуснали да парирате разболяването в началната му фаза, ще ви се наложи да повтаряте процедурата по 3 пъти на ден, съветват експерти по билкарство. Същото „упражнение“ можете да правите ако имате оплаквания от възпалени венци или афти в устната кухина. Лечебните свойства на дафиновия лист са благодарение на съдържащите се в него фитоциди – група антибиотични съединения на растителна основа, които имат силен успокоителен и антибактериален ефект.

От тях можете да се възползвате и ако страдате от акне или кожни проблеми. Направете си запарка от 200 мл вода и 6 накъсани дафинови листа. Прецедете я и я охладете, а след това намажете проблемните зони с напоен тампон или памук, без да изплаквате. Отварата можете да използвате и като устен дизенфектант, но след това отмийте с вода и се пригответе – има доста горчив вкус.

Дафиновите листа са в основата на отвара, която намаля нивото на кръвната захар и може да предпази от развитие на диабет. Всеки ден след ставане от сън и преди лягане се пие по 100 мл охладена отвара от 1 натрошен дафинов лист, прекипял за 5 мин. във вода. Течността трябва да има червеникав цвят.  

Руска рецепта с дафинов лист претендира, че лекува рак на гърлото. За целта братушките смесват 1 пълна с връх супена лъжица от билката с 500 мл водка. „Сиропът“ трябва да престои в стъклена бутилка за 25 дни, като се съхранява на тъмно място и се разклаща ежедневно. След това се пие в продължение на няколко месеца по една глътка три пъти на ден.

Използван като подправка ежедневно и с мярка дафиновият лист подобрява функцията на черния дроб и подпомага храносмилателните процеси. Опасно е обаче да се прекалява с количеството му. Освен това е богат на минерали, които активизират правилната функция на множество органи, както и допринасят за здравината на скелетната структура. Подправката дарява на организма букет от калций, калий, фосфор, магнезий, манган, цинк, натрий и желязо – микроелементи, които сме отвикнали да търсим в храната си, забравяйки че тялото има нужда от тях. 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Домашно направени бонбони за болно гърло

Домашни бонбони за успокояване на детското гърло, които имат страхотен вкус и могат да се взимат и от възрастни.   виж още »

Какво не се яде при опасност от диабет

Въглехидратните продукти, хидрогенизираните мазнини и заседяването отключват диабета.   виж още »

Няколко принципа на хранене при диабет тип 2

Диабетиците могат да консумират сладкиши и алкохол в умерени количества, а канелата и киселото мляко са техни помощници в опита да се хранят като всек виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта