Регистрация

Комунистически баници хит в Казанлък

22 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 4246
Комунистически баници хит в Казанлък

Банички по 30 стотинки хранят казанлъчени вече цяла седмица.

Въпреки топлото време, което не позволява да се отпускаме в тежките мазни храни, от средата на месец юли казанлъчени имат една бленувана закуска – позната комунистическа баница. Любовта към тестеното изделие се преродила, след като няколко закусвални в центъра започнали да го продават на достъпната народна цена от 30 стотинки.

Постепенно в акцията се включили и още баничарници, като броят им продължава да нараства, съобщават местни щастливци, радващи се на сиренената закуска. Производители пък обясняват, че въпреки занижаването на цените, пак са на печалба, защото консумацията се е увеличила почти четворно. За да няма злоупотреби, от „бранша“ са взели решение за търговската тактика да не се продават повече от 6 баници на един човек. Така ще има за всеки гладен.

Що се отнася до качеството, жителите на града на розите обясняват, че продуктът е със същия автентичен вкус, какъвто го помнят от времето на Тодор Живков. „И тогава не се знаеше дали сиренето е точно сирене, и тогава се предполагаше, че се слага мас за допълнителна сочност“, обясни заситила глада си местна баба пред телевизионна камера.

Баничарите пък са на мнение, че цената няма да ги доведе до загуби, защото житната реколта през тази година ще е богата заради обилните дъждове и хладното лято. Ентусиазирани производители се надяват да превърнат тестеното изделие в един от символите на града, който да привлича туристи не само с древното си минало, с музеите и могилите, с розовите насаждения и красивите жени, но и с атрактивните си баници. Освен това в ниската им цена се крие акт на хуманност към пенсионери и социално слаби, за които продаваната до скоро на стойност около левче закуска изглеждаше като лукс. „Сутрин опашките достигат до 30-тина човека, въпреки че в околността има още 5 закусвални като нашата“, обяснява продавач в баничарница и допълва, че се радва да види големите групи от хора, които разговарят и похапват заедно на открито в началото на деня.

 

Ето и няколко рецепти за домашна баница:

Баница с пиле, сметана и зеленчуци

Бърза домашна маслена бутербаничка

Домашни банички с кайма

Банички със сирене и прясно зеле

Пилешки щрудел с царевица

Баница с наденица

Маслен бюрек с телешко по сръбски

Домашни кренвиршки за закуска

Сладка баница с грис, плодове и ванилия

Баница със спанак и сирене

Баница с патладжани, домати, чушки и сирене

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Традицията за баница с късмети

Защо посрещаме Новата година с баница с късмети?   виж още »

Кръчма на колела вдига наздравици навред из България

Добро настроение, литри алкохол, газов котлон и барбекю обикалят страната в открито ремарке. виж още »

Сладкишите носят щастие и любов

Красиво направеният десерт навява усещане за детска безгрижност. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта