Регистрация

Традицията за баница с късмети

28 Dec 2017   /   nina123   /   Видяна: 9539
Традицията за баница с късмети

Защо посрещаме Новата година с баница с късмети?

 

На Нова Година се спретва пищна трапеза, като няма храни табу – вярва се, че ако влезем с охолство в идния дванадесеместър, ще ни върви на богатия. Традиционно на трапезата се сервират печено свинско и птичи меса – патица, пиле или пуйка. Трябва да има също хляб и поне две гарнитури. Задължително е голямото разнообразие от напитки. Но има нещо, с което българската традиция се отличава от световната – нашата родна баница с късмети, която става все по-популярна за посрещане на новата година и в други европейски страни.

 

Несъмнено баницата е типично българско ястие, когато е направена с домашно разточени кори, добре намазнени с разтопено масло или олио, а между тях се налага богата плънка от разбити яйца с натрошено сирене. Друга типично българска баница е клинът, който се прави в Родопските къщи и представлява наложена баница с плънка от разбити яйца, ориз и понякога – сирене. Но какво трябва да представлява новогодишната баница?

 

Няма изисквания за вида на баницата – сладка или солена, вита, ромбоидно нарязана или наложена. Няма традиция за плънката – може да е плодова, месна, сиренена. А фантазията и вкусовете разрешат да поставим между корите буквално всичко. Единственото важно е в баницата да има толкова късмети, колкото са и хората на трапезата.

 

Късметите са онази добавка, която превръща любимата баница в новогодишна. А за техния вид вече има някои изисквания. Най-задължителният късмет е парата. Това е метална монета, която се поставя в някое от парчетата. Нейното наличие не пречи и да поставите листче с надписа „пари“. Другите задължителни послания са „здраве“, „щастие“ и „любов“. Сред най-често използваните пожелания са още „късмет“, „бебе“, „нова работа“, „нова кола“, „успехи в обучението.

 

Не е задължително късметите да се състоят от една дума. Ако не залагате на готовите пожелания, които се продават в опаковките с точени кори за новогодишна баница, можете да проявите креативизъм като „таз година за награда щастието на теб се пада“ или „заеми ти ще спреш да взимаш, нова работа ще имаш“... „сърцето си за чувства подготви, любов у него ще гори“.

 

Как се слагат късметите в баницата? Добре е предварително да увиете всеки късмет в метално фолио много добре, защото в противен случай мазнината или сосът на баницата могат да го унищожат. Въпреки че монетата ще остане невредима, увийте и нея, защото микроби и вредни метали могат да попият в празничната баница. Освен това тестото може да полепне по късметлийската пара и да я направи неугледна. А все пак който попадне на нея, трябва да я носи в портмонето си до следващата нова година.

 

Споделете какъв късмет ви се падна от новогодишната баница в коментарите под материала или на фейсбук страницата на kulinarno.bg.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Нестандартни варианти на плънка за баница

Сладки баници с маршмелоу, шоколад и мармалад и солени пайове с плънка от пържени зеленчуци или колбас с кашкавал ви помагат да превърнете обикновенит виж още »

Защо в Испания и Мексико ядат грозде на Нова Година

Всяко гроздово зрънце представлява едно желание, което ще се сбъдне през идните 365 дни. виж още »

Проф. Байкова за храните и алкохола в Новогодишната нощ

Пийте концентрат с вода за разредител и степенувайте храните по тежест, за да не ви боли глава и стомах в първия ден от Новата година. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта