Регистрация

Как да сготвим най-разпространените гъби на пазара

24 Jun 2013   /   nina123   /   Видяна: 9413
Как да сготвим най-разпространените гъби на пазара

Панираната пърхутка има вкус на пилешко, а двойниците на манатарката са смъртоносни.

Гъбите – привлекателна храна за ценителите на изисканите вкусове, страхотна гарнитура към всякакви меса, основно ястие за вегетарианци и вегани, основа на изтънчени ордьоври, но и страшен убиец заради отровата, която някои видове съдържат. Затова е важно, дори и да ги познавате, да не рискувате вашия живот и този на близките си като ги берете. По-добре отделете между 4 и 10 лв., за да си купите килограм гъби, отколкото да направите грешка с фатални последствия.

Ако сте решили да си сготвите нещо гъбено и вкусно, ние от kulinarno.bg ще ви предложим идеи какви гъби да използвате и как, без да се притеснявате за здравето си и същевременно да зарадвате себе си и околните с блестящи резултати.

Обикновената печурка е най-широко продаваната култивирана гъба. Можете да я консумирате, без да се притеснявате. Цената й е достъпна, дори една от най-ниските за гъби, а тя е подходяща за всякакъв вид термична обработка и може да ви послужи в множество рецепти за гозби, супи, ордьоври, мезета и предястия.

Кралската печурка е малко-по тъмна и малко по-скъпа от роднината си „без синя кръв“. Ако търсите по-маслен вкус – това е вашата гъба. В диво състояние тя расте повече от обикновената, но в хранителната верига двете са с почти еднакъв размер.

Друга предпочитана за култивация гъба е кладницата. Тя е бяла дървесна гъба с леко жилаво и ненатрапчиво на вкус „месо“, на което е нужна продължителна термична обработка, за да стане крехко. Затова, ако не разполагате с време, не посягайте към нея. Особено вкусна е в салати, ориз и като гарнитура към меса.

Панираната пърхутка има вкус на пилешко. Опитайте да нарежете огромното й месесто тяло на колелца с дебелина от около 1,5 см., след което ги овъргалайте в разбити яйца и предпочитана панировка. По-добре е да се пържи в масло, но и в олио става изключително вкусно. Можете да я пробвате и нарязана на едри кубчета и директно изпържена. Тя е прословуто мезе за вина.

Пържените калпачета на сърнелата са деликатесно мезе. Тази гъба се продава доста по-рядко в хранителната верига и цената й е по-висока в сравнение с досега изброените. Тя обаче е предпочитана за бране от гъбарите, защото няма двойници. Готви се изключително вкусно в масло и резултатът е крехко и ароматно ястие с естествен гъбен сос. Имайте предвид, че поглъща доста сол и черен пипер, затова можете да прекалите.

Манатарка може да ви изиграе лоша шега, особено ако се доверите на гъби, които не са отглеждани в култиватори. Не се отличава с особени вкусови качества; подходяща е за мариноване и слагане в буркани. Разновидностите на манатарките са много, повечето от тях са ядливи, но има и такива двойници, които могат да ви причинят силни стомашни болки.  Нейн двойник е и Дяволската гъба, която е смъртоносна, така че бъдете предпазливи, когато си купувате манатарки.

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пет съвета при избора на печурки

Как да разберем дали печурките в магазина са пресни и вкусни? виж още »

Гъби смръчкули - модерна добавка към солени ястия

Не рискувайте да берете смръчкули, ако имате съмнения.   виж още »

Някои зеленчуци са по-полезни след готвене

Термичната обработка на някои зеленчуци ги прави по-възприемчиви от тялото и увеличава полезността им.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта