Регистрация

Някои зеленчуци са по-полезни след готвене

15 Aug 2018   /   nina123   /   Видяна: 1740
Някои зеленчуци са по-полезни след готвене

Термичната обработка на някои зеленчуци ги прави по-възприемчиви от тялото и увеличава полезността им.

 

Още от деца се учим, че „зеленчуци който не яде“... И наистина тези дарове на природата са незаменима част от здравословното хранене, защото изпълват организма с полезности, повишават имунитета, спомагат поддържането на клетките млади и хидратирани и се грижат както за общото здраве, така и за външната красота на тялото. Някои зеленчуци обаче са доста по-здравословни, след като преминат термична обработка, пише dnes.bg. Разбира се тук не говорим за агресивно готвене като пържене и печене на висок градус или до почерняване. По-скоро става въпрос за варене и печене за кратко на нисък градус (до 170 градуса).

 

Ликопенът в доматите се активира след нагряване. Доматът е вкусен зеленчук с много ползи за тялото, но най-известната е съставката ликопен, която се среща по-рядко в растителните храни. Това е вещество, което бори раковите клетки и предпазва от злокачествени образувания. То се увеличава с 30 пъти когато доматите са сготвени, а не сурови. Някои от витамините на домата обаче тотално измират след термична обработка.

 

Спанакът зарежда с желязо, калций и магнезий, но само ако е сготвен. Тези микроелементи преминават във вариант, който се усвоява от тялото чак след като се нагреят над определена температура (около 95 градуса). Затова шокирането във вряла вода също може да спомогне и след него да се заредите с вещества, които да направят тялото ви здраво като на Попай.

 

Каротинът на морковите се усвоява по-добре в сготвен вариант. Веществото бета каротин, което се съдържа в жълто-оранжевите зеленчуци се грижи за доброто зрение. То се превръща във витамин А под влияние на температурата. Доказано е, че само 3% от него се усвояват от суровите моркови, до 10% от морковения сок и цели 70% от сварените или запечени моркови.

 

Готвенето превръща гъбите от вредна в полезна храна. Нутриционисти спорят дали гъбите трябва да се хапват задължително по 3 пъти в седмицата или въобще да не се допускат в менюто. Истина е, че те са токсична храна, която издърпва отрови от почвата, а освен това много затрудняват храносмилането. Но когато преминат през термична обработка и особено варене, вредностите от тях остават във водата (затова не бива да се пие гъбен бульон), а жилавата им структура се разпада на по-прости вещества и не измъчва стомаха чак толкова. Все пак е добре гъби да се хапват самостойно.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пет плода, които трябва да хапвате точно сега

Началото на януари още предлага свежи дарове на природата, които са в сезон.   виж още »

Сок от домати пази жените от рак

Доматените каши, сокове и сосове борят рака на гърдата. виж още »

Сокът от моркови по-полезен от директната им консумация

Вместо да ядете моркови за здраве, изпийте една чаша фреш от тях и ще поддържате здравословно тегло и железен имунитет. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта