Регистрация

Пет съвета при избора на печурки

30 Sep 2020   /   nina123   /   Видяна: 2276
Пет съвета при избора на печурки

Как да разберем дали печурките в магазина са пресни и вкусни?



Гъбите са полезна храна, богата на протеини, калций, фосфор, желязо, фолиева и никотинова киселина и витамин С. Те са добър заместител на месните ястия, а множеството начини на приготвяне позволяват продуктът да бъде включен в супи и ордьоври, както и в множество основни храни. Апетитни и питателни, те изкушават ценителите на крем супите, любителите на бирени и винени мезета и познавачите на изтънчените вкусове. Обичани са от вегетарианци и вегани, а цената им в хранителната верига е достъпна. Новите методи за отглеждането им позволяват да ги сложим на трапезата си във всеки сезон.

 

Вижте как си сготвихме постна гъбена яхния

 

В магазините се продават много и различни видове гъби. Срещат се както в пресен вариант, така и в маринован, консервиран и сушен, а рецептите с гъби заемат достойна част от кулинарните традиции на много народи и общества. Най-комерсиалният вид са печурките. Но ако наистина искате да сложите в ястието си качествени печурки, добре е да им обърнете внимание още при покупката. Защото не от всяка гъба става вкусно ястие. Какво трябва да се гледа при купуването на печурки обяснява диетологът Светлана Фус пред РИА Новости. Ето и пет златни правила за познаване на вкусни печурки.

 

Ето рецепта за печени гъби с топено сирене

 

1. Цвят на печурките. Погледнете гъбата – тя трябва да е бяла, може да има леко розов или бежов оттенък, ала не бива да има тъмни петна. Нейната шапчица трябва да бъде едноцветна и матова.

 

2. Плътна към ствола шапка означава по-млада и сочна гъба. При някои печурки от долната страна на шапката се виждат традиционната гъбена мицелна решетка. Това означава, че гъбата е откъсната преди много време или е обрана в презряло състояние. В този случай пропуснете партидата. Обикновено тънка ципа закрива тази част. С времето ципата пада или се абсорбира от гъбата. Особено ако решетката под капачето е с тъмен цвят, това е сигурен показател за старост. Розовото или леко сивкаво оцветяване говори за младост и свежест.

 

3. Мирис на печурки. Когато доближите лице до гъбата, ако тя е свеж, прясна и сочна, неминуемо ще усетите нейния аромат. Той е силен, но ненатрапчив. Ако след обиране гъбите са престояли в твърде влажна среда, от тях се носи дъх на мазе и мухъл. Не си взимайте такава стока.

 

4. Пънчето трябва да е свежо. Макар че пънчетата на печурките са неядливи и могат да се използват само за създаване на специфичен дъх на бульони и супи, те трябва да са свежи. Ако са прекалено изтънени и тъмни, това показва, че гъбата не е удачен избор. Колкото и да е странно с остаряването на гъбите техните пънчета стават по-рехави и тънки.

 

5. Гъбата трябва да е твърда. Колкото повее време прекарва откъсната, освен че губи свежест, сочност и неустоимост на вкуса си, тя омеква или изсъхва. Достойната за ядене печурка е твърда. Лесно ще разберете това, ако просто я пипнете и приложите съвсем лек натиск на капачето ѝ.

 

Така направихме гъбени кошнички с кашкавал и бяло сиренце

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Разликата между мъжките и женските патладжани

Как се познава кои патладжани нямат семки и са по-малко горчиви? Какви патладжани да си купуваме от магазина?   виж още »

Готвене на полезна храна с гъби

Как да превърнем гъбите от хранителен продукт в здравословно меню? виж още »

Петте най-апетитни гъби в света

Кой са най-предпочитаните и скъпи ядливи гъби за 2017-а година. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта