Регистрация

Гъби смръчкули - модерна добавка към солени ястия

19 Jun 2019   /   nina123   /   Видяна: 3374
Гъби смръчкули - модерна добавка към солени ястия

Не рискувайте да берете смръчкули, ако имате съмнения.

 

Трюфелите са наричани Царе на гъбите, що се отнася до вкуса, който придават на ястията. Но в последно време тяхната популярност започва да гасне под апетитните зари, които придава на храната друга гъба – смръчкулата. Доста по-достъпна като цена, но определено бая скъпичка, тя стана модерна добавка към всякакви солени ястия – от меса, картофени и оризови гозби, до ордьоври и салати, пък дори и главно действащо лице в рецептата за смръчкули соте, тази гъба определено си заслужи пазарната цена от 20-тина лева за килограм, радвайки небцето на ценителите с многопластовата си вкусова характеристика.

 

Как се берат смръчкули? Ако си задавате този въпрос, по-добре не рискувайте да се впускате в начинанието. Макар че няма официален двойник, гъбата може да бъде объркана, а грешката да доведе до фатални последици. Затова по-добре поработете в областта, в която сте добри, изкарайте си тлъста надница и си купете смръчкули от магазина. Търсете по-дребни, защото са по-сочни и по-ароматни. Можете да ги намерите и в сушен вариант.

 

Сушени смръчкули. Тях трябва да минете два пъти поне през течаща студена вода и още два пъти да залеете с вряла вода, да оставите за 20-тина минути и да отмиете след това. Порестата структура на капачетата позволява в тях да се развъдят всякакви животинки, както и да се нагнети пръст. Затова почистването на гъбата е особено важно. След второто киснене и отмиване вече можете да ги третирате както пресните смръчкули.

 

Пресни смръчкули. Те са леко еластични при докосване, а ароматът им се усеща още при изваждане от опаковката. Почистването е най-тежката работа от цялата им обработка, защото трябва да бъдат измити много добре. Можете да оставите цели заради атрактивната визия, но ако са прекалено големи, се препоръчва да бъдат разполовени. Най-долната част от стеблото се отрязва и изхвърля, защото задържа почва, пък и е жилава, а понякога и куха.

 

Как се готвят смръчкули? Ако сте правили ястия с обикновена печурка или кладница, методиката на готвене не е по-различна. Най-често се добавят към меса по време на печене или към постни печива. Можете да ги нарежете на едро и да сотирате на тиган с масло, чесън, копър, сол и различни видове пипер. Подходящи са за добавка към супи и са особено елегантна добавка за салати. Можете да сварите и да мариновате в буркани, за да ползвате „находката“ когато ви потрябва.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Готвене на полезна храна с гъби

Как да превърнем гъбите от хранителен продукт в здравословно меню? виж още »

Петте най-апетитни гъби в света

Кой са най-предпочитаните и скъпи ядливи гъби за 2017-а година. виж още »

Как да сготвим най-разпространените гъби на пазара

Панираната пърхутка има вкус на пилешко, а двойниците на манатарката са смъртоносни. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта