Регистрация

Свинско с лук и картофи на фурна

Автор:
gabi
|
Дата:
20 Jan
|
Видяна:
879
Оцени рецептата

Необходими продукти:

1 кг свинско месо - по-мазно или по-сухо си избирате вие според вкуса. У дома се харесват врат и гърди, които са на-подходящи за тази рецепта.

1 кг картофи

3 с.л. свинска мас или 5 с.л. олио

3 глави лук

3 с.л. доматен концентрат + 50 мл вода или 100 мл доматен сос

1 с.л. чубрица

сол и пипер на вкус

1 ч.л. кимион

6 скилидки чесън

зелена подправка по желание - копър или магданоз

 

Начин на приготвяне:

Нарежете свинското на парчета с размер на 2-3 хапки или на половинки пържоли. Поставете го в подходящ съд и поръсете със сол, пипер и кимион. Прибавете 3 намачкани скилидки чесън и разбъркайте много добре. Можете да оставите да се маринова до 24 часа или директно да преминете към готвене.

Сгорещете олиото или свинската мас в тиган на силен огън. Нарежете лука на полумесеци, а останалия чесън на шайби. В тигана положете свинското и гответе за по около 2-3 минути от страна докато побелее и се запечата. После извадете в отделен съд и намалете огъня на умерен. Добавете в тигана лука и бъркайте 5 минути. Добавете и чесъна, поръсете със сол и пипер и изсипете доматения сос или доматения концентрат, разбъркан с водата. Ръснете чубрицата и щом закъкри, върнете месото. След 3 минути махнете от котлона и оставете настрана.

Картофите обелете, измийте и нарежете на хапки. Изсипете в тава и поръсете със сол и пипер. Отгоре залейте със съдържанието на тигана и разбъркайте така, че мръвките да останат върху ястието. По желание можете да сипете до 50 мл вода и да добавите още свинска мас, олио или малко масло. Покрийте тавата с капак или фолио и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 40 минути.

Намалете температурата на печката на 180 градуса, открехнете фолиото и допечете за още 7-10 минути. След изваждане поръсете с листенца копър или магданоз и сервирайте.

 





Виж още от категория "Основни"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта