Пилешки пай
Категории
- Агнешко /103/
 - Алкохолни напитки /28/
 - Барбекю /82/
 - Билки и подправки /2/
 - Боб и зърнени храни /316/
 - Бонбони /66/
 - Бързо и лесно /24/
 - Вегетариански /162/
 - Гарнитура /55/
 - Говеждо месо /347/
 - Десерти /949/
 - Дивеч /44/
 - Желета и конфитюри /26/
 - За деца /8/
 - Закуска /242/
 - Зеленчуци /90/
 - Зърнени /5/
 - Касероли /100/
 - Колбаси /28/
 - Консервиране /40/
 - Курабийки /348/
 - Мексиканско /163/
 - Морска храна /290/
 - Напитки /81/
 - Ориз /120/
 - Основни /221/
 - Основно ястие /404/
 - Паста /379/
 - Патица /16/
 - Печива /315/
 - Пикантни /126/
 - Пиле /259/
 - Плодове /54/
 - Подправки /17/
 - Празнични /27/
 - Предястия /1342/
 - Регионална кухня /135/
 - Рецепти за домашни любимци /1/
 - Салати /309/
 - Сирене /87/
 - Сладкиши и десерти /263/
 - Снаксове /24/
 - Сосове /252/
 - Супи /469/
 - Торти /324/
 - Уред за бавно готвене /102/
 - Хляб /164/
 - Храна за домашни любимци /1/
 - Шоколад /25/
 - Ядки /19/
 - Яйца /55/
 - Ястия с плънка /42/
 - Яхнии /54/
 
2,5 кг пиле, нарязано
1/2 ч.л. пипер
1/2 ч.л. риган
Вода
Сол
2 моркова, нарязани на филийки
1 стрък целина, нарязан на филийки
340 г бял лук
Брашно
1 3/4 ч течна сметана
1 пакет от 300 г лимски фасул
225 г гъби; малки
1 ч мазнина
2 с.л. мазнина
1 жълтък
1. В тенджера на силен огън, сгорещете пилешкото, пипера, ригана, 4 чаши вода и 2 ч.л. сол до кипене. Намалете огъня до слаб; покрийте и оставете да къкри 35 минути или до омекване.
2. Заделете 1 ч бульон. Извадете месото и оставете да се охлади, след което го обезкостете; Нарежете на малки кубчета.
3. В тенджера на силен огън, сгорещете морковите, целината, лука и заделената 1 чаша пилешки бульон до кипене. Намалете огъня до слаб; покрийте и оставете да къкри 10 минути или почти до омекване. Отстранете от огъня. С решетъчна лъжица, извадете зеленчуците в купа.
4. В малка купа се смесват 1/2 чаена чаша брашно с 3/4 чаша сметана; постепенно се добавят при бульона в тенджерата; долейте останалата сметана. Гответе на слаб огън, като се разбърква, докато сосът се сгъсти леко. Добавете пилешкото, зеленчуците, лимския фасул, гъбите и 1 1/2 чаена лъжичка сол. Изсипете сместа в правоъгълна тавичка.
5. Пригответе тестото: В купа, смесете 3 чаши брашно и 1 1/2 чаена лъжичка сол. Добавете мазнината и разбъркайте, докато се получи ронливо тесто. Поръсете около 1/2 чаша вода, по една супена лъжица наведнъж, в брашнената смес, като смесвате леко с вилица, докато тесто е достатъчно влажно, за да се оформи на топка.
6. На леко набрашнена повърхност с набрашнена точилка, разточете две трети от тестото на правоъгълник. С нож, направете няколко малки прореза в центъра на тестото. Поставете тестото хлабаво над сместа с пиле. Подрежете излишното тесто и затворете върху ръба на тавата.
7. Разбийте жълтъка леко с 1 ч.л. вода. Намажете тестото. Печете на 180С във фурната за 1 час или докато се получи златиста коричка.


ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ