Регистрация

Четири ястия от едно пиле

24 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 8021
Четири ястия от едно пиле

Какво да сготвя с пилето от промоцията в супермаркета?

Лятото е в разгара си, а пазарските щандове са все по-отрупани от плодове и зеленчуци – храна подходяща за жегите, която измества на заден план месата. Затова производителите на животински продукти подхващат своя акция, която може да бъде видяна в почти всяка брошура на кварталните супер- и хипермаркети – а именно – главоломно смъкване на цените на месото, за да може то все пак да бъде продадено в сезона, когато търсенията на потребителите са насочени към даровете на природата. Особено впечатление прави, че доскоро замразеното пиле, което трудно можеше да се намери за под 4.50 лв./кг днес е с почти левче по-малко. Месото му не е мазно и тежко, затова позволява да бъде основа на някоя лека лятна семейна манджа. Но ако домакинството се състои от двама или трима човека, много трудно ще успеят да изядат цялата птица на едно ядене.

Затова ние от kulinarno.bg ще ви дадем съвет как да направите не едно, а четири ястия от промоцията, до която сте се добрали. Ще разполагате с приятна супа, засищаща каша, ястие с картофи и пилешко с ориз – т.е. ще си решите проблемите с готвенето за половин седмица, като няма да ви се налага да повтаряте ястията.

Щом купите пилето го размразете и го сложете да ври в 2.5 литра вода на слаб огън за половин час. Вече имате основата и на четирите ястия, която е от двата компонента – пилешки бульон и варено птиче месо. Извадете пилето и го разделете по следния начин. Откъснете крилцата от тялото и ги разделете на две през средната свивка. Ако има част от гръкляна – отделете и него. Махнете бутчетата. Ако са комбинация от горно и долно, не оставяйте целия бут. Махнете кожата и трътката от туловището. Отделете бялото месо от гръдния кош. Запазете гръдния кош с махнатата кожа и гърди.

1. За супата: Най добре е да започнете с нея, защото вече разполагате с кипящия бульон. Ще се получат 2-3 порции. В тенджера си отделете 1 литър от бульона, а остатъка – запазете, защото ще ви потрябва и за другите манджи. От месото, с което разполагате, тук ще трябва да използвате четирите парчета от крилцата, гръкляна и долната част от бутчетата. Изсипете ги в бульона като го подсладите и с едно кубче пилешки по желание. Ако искате в супата ви да има картофи или ориз – сложете ги сега. След още 10 мин. къкрене на бавен огън по желание можете да добавите моркови, чушки, доматено пюре, кубчета лук или домати. Тук е мястото да си изберете и подправки, като най-много прилягат  червения пипер и чубрицата. След още 5-6 минути варене можете да сложите фиде или макарони. Варете още 5-7 мин според препоръките на опаковката. Махнете от огъня. По желание добавете пресен магданоз, счукан чесън, както и застройте с 1 разбито яйце в 2 с.л. оцет и 4 с.л. кисело мляко. Сипете част от бульона в застройката, преди да я излеете в супата. Така яйцето и млякото няма да се пресекат. Проверете степента на соленост и добавете още сол, ако е нужно. Сервирайте с крутони, заквасена сметана, нарязан пресен лук или някоя специфична добавка по ваш вкус.

2. За кашата: От основните провизии тук ви трябват бялото месо и 750 мл от бульона. Накъсайте гърдите на влакна. В тефлонов тиган или уок запържете в 30 лм олио или зехтин 6 с.л. брашно, като в момента, в който започне да покафенява, добавяйте при постоянно разбъркване части от бульона. Постарайте се брашното да не остава на валци. Когато се получи смес от цялата течност и брашното, изсипете в нея накъсаното месо. Оставете го за 3-4 мин. на среден огън, като през това време обелите няколко скилидки чесън и ги добавите в ястието. Ако ви се струва, че има нужда от още мазнина – сипете му или го обогатете с парче масло. По желание добавете сол, червен и черен пипер, вегетина или кубче пилешки бульон. Можете да прекалите с количеството на червения пипер (допустимо е до пълна супена лъжица с връх), за да придаде автентичния апетитен вид на гозбата. Оставете да къкри 10 мин. на слаб огън без да бъркате, за да се образува вкусна коричка на дъното. Поднесете със салата и препечен хляб. Ще стигне за напълването на 2-3 гърла.

3. За пилешкото с картофки. Тук можете да използвате и пресни – 500 – 700 г, като ги нарежете на кубчета. Изсипете в тях 250 мл от бульона 100 мл вода, някаква мазнина (най-вкусно става с масло – от него ще ви трябват около 120 г) и добавете по желание 1-2 глави лук на шайби, копър, стрит пилешки бульон на прах, универсална подправка и малко бира (между 100 и 200 мл, в зависимост от предпочитаната горчивина). Обтрийте с подправки по желание двете горни бутчета, кожичката и трътката и ги сложете да се пекат в тавата при картофите, като я увиете във фолио. Печете в средата на загрята на 220 градуса фурна без вентилатор за 25 мин. Махнете фолиото и оставете още 15 мин. или докато не прецените, че ястието е готово. Ще стигне за 3 порции.

4. За пилешкото с ориз: Кипнете 1 ч.ч. ориз в осталия (500 мл) бульон, като му добавите и едно кубче сух пилешки. Докато зърната абсорбират водата почистете месото от гръдния кош и гърба и го изсипете при ориза. Макар че не е готов, го махнете от огъня и докато е горещ, му добавете пилешкото, 150 г масло и по желание една тиквичка или морков, нарязани на кубчета или 1 консерва (с водата) сладка царевица или грах. Смесете хубаво с шпатула, изсипете още 250 мл вода, прехвърлете в тава и печете на 200 градуса без вентилатор, докато водата се изпари напълно, а оризът хване кафява маслена коричка. Поднесете със салата. Количеството ще стигне за 2-3 души.

 

Ето и още рецепти за ястия с пилешко месо:

Печено пиле с лимон и билки

Оригинално индийско пилешко къри

Пиле с босилек по тайландски

Лесно пиле с джинджифил

Пилешки крилца в кока-кола

Пилешка супа с бекон и броколи

Пържено пиле с куркума

Пържено пиле по западняшки

Пиле пармиджано с тиква

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пилешката кожа – по-вредна или по-вкусна

Трябва ли да се маха кожата от пилешкото месо преди готвене, за да бъде ястието наистина полезно?     виж още »

Как да оправим бакиите в кухнята

Филия хляб ще изсмуче загорялата храна от дъното на тавата, а картофът и ябълката ще скрият, че сте пресолили ястието. виж още »

Бърза импровизация за неочаквани гости

Как да сготвя бързо, лесно и красиво ястие – шокиращ въпрос, който си задава всяка домакиня, когато чуе – „след малко ще наминем да виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта