Регистрация

Как да оправим бакиите в кухнята

19 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 3969
Как да оправим бакиите в кухнята

Филия хляб ще изсмуче загорялата храна от дъното на тавата, а картофът и ябълката ще скрият, че сте пресолили ястието.

Често пъти дългият и изморителен работен ден трябва да завърши в кухнята, където чакат купища немити съдове, а гладните очички на членовете на семейството се впрват въпросително във вас, задавайки безмълвно онзи деликатен въпрос с нотка на очакване – „Какво ще ядем“. Тук идва моментът, в който трябва да впрегнете и последните си недоизцедени сили, за да се справите и с домакинските си задължения. Често пъти обаче се налага да оставите ястието да ври на котлона, за да нарежете салата, да измиете посудата или да наредите масата, а именно тогава се случват и грешките от бързане. В следствие на тях разполагате с още повече работа, загорели ястия, счупени чинии, недоварени яйца и куп други неприятни събития. Нервите няма да ви помогнат, но ние от kulinarno.bg се надяваме да сме ви от плоза с няколко съвети как да предотвратите последиците от готварски гафове.

Ако сте загорили ядене и няма изгледи за лесен начин да го отделите от дъното на съда, за който упорито са залепнали полуовъглените остатъци, преди да го накиснете и да се отдадете на силово чегъртане с тел и други нещадящи тавата метални уреди, сложете филийка стар хляб. Тя ще подейства като гъба за храната и ще я изтегли по-лесно от дъното на съда.

Ако се опитвате да измиете ваза, кана или буркан с тясно гърло, в което не можете да вкарате ръката си, сипете вода на дъното и разтворете в нея таблетка алка залцер. Пенливото хапче ще изстърже всичко. На вас остава само да го отмиете под течаща струя.

Ако очаквате важни гости, които искате да впечатлите с антикварната си сребърна посуда, не се плашете, когато видите ръждавочервените следи на времето по нея. Знаем, тепърва нямате време да кипвате метала във вода, а след това да го лъскате с кожена кърпа и сода, за да блесне. Просто вземете обикновена хавлиена кърпа, навлажнете я, намажете я с паста за зъби и обтрийте среброто. Ефектът ще е моментален, а то ще заухае на свежест и чистота.

Ако в бързината сте счупили яйцата за омлет или сладкиш така, че парчета от черупките им са попадали в тях, гоненето на отделните късчета с вилица или директно с ръка ще отнеме много време и нерви. Вземете една здрава черупка и с нея оберете остатъците. всичко става много бързо.

Пресолили сте супата или салатата? На всеки се случва да направи тази грешка. Ако в салата по рецепта се слага и оцет, с него можете да „отмиете“ солта. Ако ли не, обелете няколко дебели резена ябълка и ги отъркаляйте в предястието. Те ще попият ненужното количество от подправката. В супата пък пуснете един цял картоф, който магически ще абсорбира солите след няколко минути.

И накрая, когато след цялото готвене трябва да поставите чаровната усмивка на лицето си, без от вас да лъха на обществена столова, почистете миризмата на лук и чесън от пръстите си, като разтриете няколко зърна кафе между тях. Дланите ви няма да лютят от нарязаните чушки, ако преди това сте ги намазали с растителна мазнина. Лицето ви ще изглежда по-свежо, ако си отделите резен краставица или лимон от салатата и го обтриете с него, а дъхът ви ще е префектен, ако просто сдъвчете листенце мента на излизане от кухнята.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Задължителни уреди при обзавеждането на кухня

Кои са готварските принадлежности, задължителни за всяка кухня? виж още »

Няколко трика за почистване в кухнята

Плочки, плотове и гъби - всичко в кухнята ще блесне с тези полезни и лесни начини за чистене.   виж още »

Цвета на стаята влияе на храненето

В бяла стая се храним бързо и праволинейно, а в лилава - се наслаждаваме и разговаряме. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта