Регистрация

Печено пиле с лимон и билки

Печено пиле с лимон и билки
Средно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 5857

Пиле на фурна с целина, магданоз, мащерка и дафинов лист.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 пиле (около 2 - 2,500 кг)
  • 1 малък лимон
  • 1/4 ч.л. сол
  • 2 лука шалот, едро нарязани
  • 2 скилидки чесън, едро нарязани
  • 1 стрък целина, от средната част нагоре, с листата
  • 2 стръка магданоз
  • 4 - 5 стръка прясна мащерка
  • 1 дафинов лист
  • 10 зърна черен пипер 

За бульона за печене:

  • 2 моркова, едро нарязани
  • 2 стръка целина, едро нарязани
  • 1/2 голяма глава лук, едро нарязан

За соса:

  • 1 кубче пилешки бульон
  • 2 ч.ч. сухо бяло вино
  • 2 с.л. брашно
  • 1 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната до 220°С. Измийте много добре пилето, докато потече чиста вода. Отстранете излишната мазнина. Подсушете го отвътре със салфетки.

2. Изстискайте сока на лимона отвътре и отвън върху цялото пиле и втрийте много добре в птицата.

3. Овкусете със сол отвътре и сложете нарязания шалот и чесъна, целия стрък целина, магданоза, мащерката, дафиновия лист и зърната черен пипер.

4. Завържете с канап краката на пилето, но не много стегнато, за да може да поливате със сос по време на печене и във вътрешността.

5. Намажете щедро с мазнина или олио решетката за печене на фурната и сложете пилето с гърдите нагоре върху решетката и я сложете в тавичка. Печете 20 мин., до покафеняване на кожата.

6. Извадете от фурната след 20 мин. и сложете пилето върху дъска за рязане. Извадете решетката от тавата, като внимавате да не се изгорите.

7. Поръсете едро нарязаната целина, морковите и лука по дъното на тавичката и сложете пилето върху зеленчуците. Добавете кубчето пилешки бульон и ¼ ч.ч. от бялото вино върху и вътре в пилето.

8. Намалете фурната до 176°С и върнете тавичката.

9. Печете още за около час, ако пилето е 2 кг. За всеки 500 г отгоре, печете още около 15 мин. допълнително. Поливайте птицата с останалия бульон и вино на интервали от по 20 мин., както и със соса от тавичката.

10. Когато пилешкото се изпече, извадете от тавичката и го оставете върху дъската за рязане, като го покриете леко.

11. Извадете с решетъчна лъжица зеленчуците от тавата и ги отстранете.

12. Отделете по-голямата част от мазнината в съда, като запазите колкото се може повече от соса.

13. Сложете тавата на котлона на умерен огън и остържете дъното с карамелизираните парченца по него. Добавете още бульон, ако е необходимо и продължавайте да остъргвате и разбърквате, докато се получи хубав сос.

14. Смесете брашното и водата и ги прибавете в соса, за да се сгъсти до желаната консистенция.

15. Оставете на топло, докато нарежете пилето на порции.

16. Подредете в чиния, полейте със соса и поднесете.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта