Регистрация

Салами и колбаси убиват сперматозоидите

17 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 4088
Салами и колбаси убиват сперматозоидите

Преработените меса в хранителната верига намаляват оплодителната способност.

Храната е предопределящ фактор за подвижността на сперматозоидите и оплодителната способност на мъжете – факт, който отдавна се е превърнал в истина за науката. Не е тайна също така, че представителите на силния пол обичат да си похапват месо в двоен и троен размер спрямо дамите. Мнозина мъже дори са склонни да откажат трапеза, на която няма мръвка, а думата пости е табу за тях. Дали обаче е толкова полезно да се тъпчат с животинска плът – на този върос отговориха учени от Харвардския университет.

Изследването, чиито резултати бяха публикувани на скоро твърди, че преработените меса – колбаси, салами, суджуци и т.н. нарушават една от най-важните функции на мъжа – оплодителната способност. Учените твърдят, че действието на тези деликатеси върху тялото не е заради месото, а произтича от добавките, които традиционно се слагат при производството на колбаси за хранителната верига. Някои от тях буквално убиват сперматозоидите, както и превръщат малкото оцелели в „лоши плувци“.

За всички мъже, които смятат да имат деца и не могат да се откажат от вкуса на месото, се препоръчват домашно приготвените мръвки, които са лишени от подобрителите, използвани в хранителната верига. Няма да има проблем за потентността, ако луканката, салама, шунката и наденичките се заменят от печена пържола или някоя сочна домашна манджичка с месо, ориз, картофи и зеленчуци например. Този съвет важи и за жените, които би трябвало да се мотивират в запретването на ръкави над печката, отколкото да съветват мъжете си да отскочат до магазина за някои полуфабрикат.

Възможността на сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката ще се намали също така след консумацията на тежки пържени храни, вафли и чипсове. Газираните напитки също не са препоръчителни. Консумацията на алкохол и тютюнопушенето значително увреждат както самите сперматозоиди, така и семенната течност, благодарение на която достигат до яйцеклетката.

За да помогнете на „малките плувни състезатели“ да достигнат до заветната цел, си хапвайте повече плодове и зеленчуци. Този съвет важи и за двата пола. Мъжката потентност значително ще се увеличи, ако менюто е богато на аспержи и лук, сладкишите са с повече какао и канела, храненето завършва с плод, а основната напитка е зелен чай, обясняват учените.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Най-често срещаните Е-та в колбасите

Някои от добавките са разрешени и не крият рискове за здравето, докато други са съмнителни и в по-големи дози вредят на човека.   виж още »

Полезната сьомга се оказва токсична

Хранителните добавки, които се дават на сьомгата в рибарниците, за да има апетитен червеникав цвят, ни тровят. виж още »

Виното пречи при зачеване

Само една чаша вино на седмица намаля възможността за забременяване с една трета. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта