Регистрация

Най-често срещаните Е-та в колбасите

20 Aug 2019   /   nina123   /   Видяна: 3174
Най-често срещаните Е-та в колбасите

Някои от добавките са разрешени и не крият рискове за здравето, докато други са съмнителни и в по-големи дози вредят на човека.

 

Ерата на прясната и чиста храна вече отминава и вместо полезност на продукта се гони примамлив търговски вид, ниска цена и продължителен срок на годност. Затова и повечето месни продукти в хранителната верига, особено тези за директна консумация, са „обогатени“ с консерванти и подобрители. Какво да наблюдаваме и от какво да се пазим, обяснява директорът на отдела за иследвания на Руския институт Роскачество пред РИА НОВОСТИ.

 

Как трябва да изглежда истинският варен колбас? Вече се е превърнало в заблуда, че цветът му е ярко червен, а в сърцевината се виждат отчетливо отделни текстури. Всъщност, ако не се добавя кармин и други оцветители, повечето салами от вида са с блед розов цвят. Но такива се срещат все по-рядко. Само домашно направените имат правилната визия. Не се лъжете, че наситеното червено е доказателство за наличието на истинско месо. След сваряване мръвките стават бледи. Не бива да има кухини и различаващи се цветни петна в текстурата при разрязване.

 

Кои Е-та се използват в колбасите? Някои производители са доста щедри в добавянето на оцветители, подобрители на вкуса и консерванти. Голяма част от тези съставки са безвредни или с тях трудно може да се прекали. Сред допустимите са Е250 (оцветител); аскорбиновата киселина (витамин С, който предпазва от грънясване); Е300, Е301, Е304, Е306 (антиоксиданти, които дори дават ползи на тялото); Е331 (добре познатата лимонена киселина); Е262, Е325, Е326, Е330 (служат за превенция от развитието на микроорганизми и е добре да ги има в състава на фабрично произведените месни продукти); Е339, Е450, Е451, Е452 (за увеличаване на плътността на смляното месо и като набухватели).

 

Кои Е-та в колбасите са вредни? Натриевият глутамат (Е621) е станал изключително модерен подобрител на вкуса, но неговите качества дават спорен резултат (Повече четете ТУК). Освен него в разрешените вещества с рискове за здравето влизат още Е120, Е252 и Е563. Ако ги видите на опаковката, постарайте се да хапвате малки количества от продукта, съветват експерти.

 

Какви още добавки се слагат в колабсите? В месните мезерлъци не бива да има растителни протеини, нишесте и добавка от пилешки меса (освен ако колбасът не е пилешки). Добре е също така на опаковката да е отбелязано, че продуктът не е направен с механично отделено месо.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Тайната на идеалния зеленчуков бульон

Трикове със зеленчуков бульон и как се прави идеалният бульон от зеленчуци?   виж още »

Кои меса се усвояват най-трудно

Полезното месо може да се окаже тежък товар за храносмилателната система.   виж още »

Безвреден стабилизатор ли е гума ксантан

За какво се използва гума ксантан, позната под името стабилизатор Е 415. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous03-07-2025
equilibrado de rotores Aparatos de balanceo: clave para el desempeño estable y eficiente de las dispositivos. En el campo de la innovación actual, donde la efectividad y la fiabilidad del dispositivo son de máxima importancia, los equipos de ajuste desempeñan un tarea fundamental. Estos aparatos adaptados están diseñados para equilibrar y asegurar componentes rotativas, ya sea en equipamiento productiva, medios de transporte de traslado o incluso en aparatos de uso diario. Para los especialistas en reparación de aparatos y los especialistas, operar con dispositivos de balanceo es crucial para garantizar el rendimiento fluido y estable de cualquier sistema rotativo. Gracias a estas opciones avanzadas avanzadas, es posible reducir significativamente las oscilaciones, el sonido y la carga sobre los soportes, prolongando la vida útil de elementos importantes. También relevante es el tarea que cumplen los aparatos de equilibrado en la atención al consumidor. El soporte especializado y el conservación constante usando estos sistemas habilitan proporcionar servicios de gran calidad, aumentando la contento de los consumidores. Para los titulares de emprendimientos, la inversión en equipos de balanceo y medidores puede ser fundamental para optimizar la rendimiento y rendimiento de sus dispositivos. Esto es especialmente significativo para los dueños de negocios que dirigen reducidas y intermedias negocios, donde cada detalle es relevante. Asimismo, los dispositivos de equilibrado tienen una gran uso en el área de la fiabilidad y el supervisión de estándar. Facilitan localizar posibles fallos, impidiendo arreglos elevadas y perjuicios a los equipos. Más aún, los información extraídos de estos dispositivos pueden usarse para optimizar sistemas y potenciar la presencia en buscadores de consulta. Las zonas de implementación de los equipos de equilibrado cubren variadas sectores, desde la fabricación de vehículos de dos ruedas hasta el control del medio ambiente. No interesa si se refiere de grandes elaboraciones productivas o limitados locales caseros, los dispositivos de ajuste son esenciales para proteger un rendimiento productivo y sin presencia de paradas.

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта