Регистрация

Полезната сьомга се оказва токсична

05 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 8943
Полезната сьомга се оказва токсична

Хранителните добавки, които се дават на сьомгата в рибарниците, за да има апетитен червеникав цвят, ни тровят.

Когато четем за здравословните своиства на плодове, зеленчуци, зърнени храни, ядки, меса, разбираме колко полезни могат да бъдат даровете на природата за човешкото тяло и как Майката – Земя се е погрижила човечеството да получава жизненоважни за правилното си развитие съставки от всичко, което ни заобикаля. Несъмнено едно от най-полезните меса на планетата е филето от сьомга – богато на омега 3-мастни киселини, витамини и особено в големи дози А, В и D, както и редица важни елементи като фосфор, желязо, калций, цинк и селен. Същевременно вкусната и питателна риба е бедна на наситени мазнини, соли и калории, което я прави предпочитано ястие за здраве, красота и поддържане на природосъобразно тегло.

За съжаление голяма част от сьомгата, която си купуваме в хранителната верига е лишена от своята полезност, дори е вредна, алармира журналистът Райън Розети от информационния портал salon.com. Розети обяснява, че рибата, отгледана във ферми, каквато е близо 90% от тази, която попада на трапезата на европееца, живее в застояли води, лишена е от традиционното за вида движение и освен това се захранва с оцветители, за да може месото й да изглежда розово и свежо. Истинският цвят на тази сьомга е кафеникав, но едва ли такова филе би ни накарало да го предпочетем в супермаркета.

Тук на помощ на развъдниците идва френската фирма Хофман-ЛаРош, която е специализирана в производството на храна за сьомга. Двете основни действия на „рибния деликатес“ са създаване на мудност у животното, за да може да наедрява по-бързо и оцветяване на месото му в червеникав нюанс – така то изглежда прясно и свежо, когато попадне в магазина. Другата функция, която далеч не е търсен ефект е обогатяването на рибата с карофил – вид синтетичен оцветител, който се съдържа в големи дози в храната, с която сьомгата живее от излюпването си в развъдника до смъртта.

Доказаните ефекти на карофила върху човешкото тяло са поражения на зрението и слуха, развитие на различни кожни алергии и пигментация на петна, възпрепятстване на обмяната на веществата, тежки чернодробни възпаления, промяна на генетичния код в клетките и интоксикация. Ето как една от най-полезните и здравословни храни за човечеството се превръща в поредния пазарен продукт за ядене, който сериозно застрашава здравето и правилната функция на организма. А сега е моментът да се замислим дали сьомгата, която си хапваме има шанс да е докарана от уловите в Аляска или е просто поредната изкуствена риба, излюпена и заклана в някои рибарник.

 

Ако още не сте се отказали да си хапнете сьомга, ето няколко предложения как да си я сготвите:

Аламинут със сьомга

Сьомга на уок по норвежки

Задушена сьомга по норвежки

Сьомга с лимон и пипер

Сьомга на тиган с билки

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Колко е вредно пилешкото в хранителната верига

Птичето месо в широката хранителна верига носи повече негативи на тялото и здравето, отколкото блага. Затова не прекалявайте с богатата на протеин мръ виж още »

Три факта за храните, които индустрията не желае да знаете – част 2

Кое е по-полезно – маслото или марагаринът? Как се отглеждат кравите във фермите и какво съдържа уж картофеният чипс?   виж още »

Човекът си отрови рибата, сега да си я яде

Водните обитатели, морските дарове и благоценната морска сол се превръщат от най-полезната храна на трапезата в чиста отрова. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта