Регистрация

На Петковден гоним зимни болести с храна

13 Oct 2020   /   nina123   /   Видяна: 1131
На Петковден гоним зимни болести с храна

В деня на Св. Параскева се организират празници с гозби от агнешко или се спазват пости и се хапва в тишина.

 

На 14-и октомври православните християни в България честват Петковден, почитайки паметта на Св. Параскева, наричана още Св. Петка. Образът на светицата има както християнска, така и фолклорна проекция и се свързва с прибирането на стадата и обработващите земята машини за зимата. Вярва се, че в дванадесетте дни от днес до Димитровден болести и зли сили обикалят по земята, за да открият своите жертви и да ги покосят. Ето защо този период се нарича „поганни дни“, „мръсни дни“, „вълчи дни“ или „вампирски дни“.

 

Храната на Петковден пази от неволи. Парадоксално е, че в някои части на България на Св. Петка се пости и се хапва скромно, докато на други места се организират тържества за прогонване на злите сили. Скромното меню за Петковден предполага сервиране на растителни продукти от последната реколта – варено жито и царевица, печени ябълки, круши и тикви, постна питка, зелева салата. Хората се хранят бързо и в тишина, за да не провокират злините да влязат в дома им. Пищните тържества пък са свързани с прибирането на овцете от полето в кошарите. На тях се готви агнешка курбан чорба, агнешка дроб сарма и печено агнешко. Месят се хлябове и се раздават на близки, овчари и дори непознати хора. Търси се хорската благословия за предпазване от неволи в предстоящите поганни дни.

 

На Петковден приключва земеделската работа и животните се прибират. Вярва се, че ако някой дръзне след този ден да обработва земята си или да пасе добитъка си, ще го сполетят злини. На Св. Параскева не се извеждат животни извън кошарите, не се берат ябълки, круши и дюли и се прибират ралото и плуга, мотиката и косата в дърварника или кошарите. Принасят се по-близо приготвените дърва за огрев, защото Св. Петка отваря врата на Баба Зима да дойде в България и да се настани на трона на сезоните за следващите месеци.

 

На Петковден не се плете, шие и ръкоделства. Особено ако в материалите се използва вълна, се вярва, че тя ще е прокълната и ще донесе нещастие както на човека, който я е вплел в произведението си, така и на онзи, дръзнал да я носи. Вечерта на Петковден вратата се заключва и залоства силно, прозорците се затварят и пердетата се дърпат, за да не могат злините да влязат или надникнат в дома.

 

На Петковден имен ден имат Петко, Петка, Петкан, ПЕткана, ПЕнко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкева, Паруш, кева и техи производни. Професионален празник честват овчарите, а във Велико Търново и Габрово се празнува деня на града, тъй като част от мощите на Св. Параскева се съхраняват за поклонници там. Екипът на kulinarno.bg честити на всички празнуващи с пожелания да опазят себе си и близките от болести, злини и неволи.

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Петковден празнуваме с агнешко и погача

В Деня на Св. Петка се приключва земеделската работа, а добитъкът се прибира в обора за разплод.   виж още »

Пита и вино в Деня на Християнското семейство

На 21-и ноември се чества Денят на Християнското семейство – Въведение Богородично или покръстването на Дева Мария.   виж още »

На Света Петка хапвайте скромно и сред близки

Днес почитаме паметта на добродетелната светица Петка и честваме деня на Габрово. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта