Регистрация

На Петковден празнуваме с агнешко и погача

14 Oct 2019   /   nina123   /   Видяна: 1586
На Петковден празнуваме с агнешко и погача

В Деня на Св. Петка се приключва земеделската работа, а добитъкът се прибира в обора за разплод.

 

На 14 октомври българската православна църква чества паметта на Св. Параскева (Св. Петка) като обединява народни и езически прабългарски и славянски традиции с християнските вярвания. Така почитта към светицата, части от чиито мощи се пазят в България, се обединява с местни ритуали за плодородие и богата реколта.

 

На Петковден се приключва със земеделската работа. Според поверието ралото и сърпа вече трябва да са в двора, а който продължи с дейността на полето, реколта няма да види идната година. Добитъкът се прибира в оборите, защото овцете трябва да се плодят. Смята се, че зимата, със своята стихия бавно започва да настъпва, затова онова, което е разпръснато по полето, трябва да се премести у дома. Дните между Св. Петка и Св. Димитър (26.10) се считат за МРЪСНИ И ПОГАНИ ДНИ, наричани още ВАМПИРСКИ или ВЪЛЧИ. Болестите и злите сили бродят из света, затова всичко трябва да е защитено.

 

Какво се готви на Петковден? В някои краища на страната се смята, че поради отшелничеството и лишенията на Св. Параскева празничната трапеза трябва да е скромна, предимно съставена от постен празничен хляб, чаша вино и ястие, сготвено с последната реколта. На други места обаче се чества празник на зимата и овцете, затова се готви основно ястие с агнешко месо, курбан чорба, дори цяло печено агне. Месят се няколко погачи – малки за раздаване на другари и близки и една голяма, която най-възрастната жена разчупва на празничната вечеря и дава на всеки по парче, нарочвайки му късмет и здраве. За десерт се хапват ябълки, грозде, круши или каквото е прибрано от полето и гората.

 

Какво НЕ се прави на Петковден? Според вярванията не бива да се обработва земя и да се плете с вълна. Счита се, че дреха, оплетена между Петковден и Димитровден ще докара до лудост онзи, който я е създал и другия – дръзнал да я носи. В нея се вплитат болести и зарази, нещастия и злини. Овчарите не излизат със стадата на този ден, а хората им носят погачи и вино, които да ги пазят на полето от вълци и природни бедствия.

 

Кой празнува на Петковден? Имен ден имат всички, носещи имената Петко, Петка, Петкан, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкева, Паруш, Кева. Днес е професионален празник на овчарите. Тъй като части от мощите на Св. Петка се пазят в България, празник имат градовете Велико Търново и Габрово.

 

Екипът на kulinarno.bg честити на всички празнуващи като им пожелава мека и лишена от болести зима, семеен уют, успех в начинанията и богата печалба от труда.

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Петковден гоним зимни болести с храна

В деня на Св. Параскева се организират празници с гозби от агнешко или се спазват пости и се хапва в тишина.   виж още »

На Димитровден се срещат гости с курбан и ябълки

Свети Димитър носи студ и сняг - с него идва зимата.   виж още »

Гергьовден – празник на стадата, нивите и всички българи

Не е гергьовска трапезата без печено агнешко, обреден хляб, мляко и сирене и салата с пресен чесън. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта