Регистрация

Десертно жито

Десертно жито
Лесно   |   Порции 5   |   Видяна: 21635

Така приготвено, житото не е разварено и е отлично овкусено.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 250 гр грухана пшеница
  • 100 гр стафиди
  • 1 ч.л. канела
  • Кората на 1 голям лимон
  • 100 гр пудра захар (по-добре ванилова)
  • 100 гр накълцани орехи
  • 50 гр бисквити

Начин на приготвяне:

Варите житото в тенджера на слаб огън до омекване. Житото се вари в съотношение 1/3  в полза на водата.

Когато житото е готово, го махате от котлона и както е похлупено с капак, го оставяте в тенджерата до поеме от останалата вода за около 30 мин. Може да завиете тенджерата с кърпа или чаршаф, за да изстине по-бавно.

След тази процедура, ако е останала още вода в тенджерата, я изсипвате, а житото разстилате върху кърпа или чаршаф. Те ще поемат останалата влага от него а самите житни зърна няма да се слепят едно към друго. Нека престои така 2-3 часа.

Връщате житото в удобен за разбъркване съд и добавяте към него останалите продукти. Разбърквате го внимателно и житото е готово.

десертно жито за помени и църковни празници

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
2
4 мн. добре
2
3 става
2
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта