Регистрация

На Света Петка хапвайте скромно и сред близки

14 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 2852
На Света Петка хапвайте скромно и сред близки

Днес почитаме паметта на добродетелната светица Петка и честваме деня на Габрово.

На 14 октомври честваме деня на светицата Петка – жена, произхождаща от заможно светско семейство, която още в ранното си детство се отказва от човешките удоволствия, за да се посвети в служба на Бог. Когато била на 10-годишна възраст, тя чула гласа на Господ, който й проговорил в  църквата. След неговите думи момичето събрало всичките си вещи и ги раздало на бедните. След смъртта на родителите си тя дарила цялото им имущество и се отдала на 5-годишни пости в близост до местен храм.

Живота си посветила в помощ на бедните, гладните и страдащите, в обикаляне на светите места по стъпките на Исус Христос и в молитви за всички хора – да бъдат те лишени от страдания, болести, болка и завист, да се обичат и уважават, да са здрави и щастливи. До смъртта си Света Петка обикаляла гръцки светилища където помагала с труда си на посветените във вярата си към бога.

На днешния ден по традиция хората се събират заедно на скромна трапеза, за да си напомнят още веднъж за любовта и уважението помежду си. Препоръчително е постното меню, както и да не се набляга на изобилие от храни и напитки, тъй като светицата е прекарала живота си в лишения. Хората си пожелават здраве, искрени отношения в семейството и доброта.

Днес имен ден празнуват Петка, Петко, Параскева, а габровци честват и празника на града си, в който преди 764 години нощуват мощите на Света Петка. Екипът на kulinarno.bg честити на всички, свързани с Габрово, на тези, които празнуват имения си ден и пожелава на българите да откриват все повече от добродетелите на светацата и у себе си.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Петковден гоним зимни болести с храна

В деня на Св. Параскева се организират празници с гозби от агнешко или се спазват пости и се хапва в тишина.   виж още »

На Атанасовден сгответе черна кокошка и надупчете питката

В Деня на Свети Атанасий гоним болестите с мед и подканяме зимата да си ходи. виж още »

В деня на Св. Боян-Енравота се храним с дарове от българските земи

Сложете на трапезата си постен боб, варено жито и печени картофи и споменете паметта на похристиянчения български владетел. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта