Регистрация

Пита и вино в Деня на Християнското семейство

21 Nov 2018   /   nina123   /   Видяна: 2246
Пита и вино в Деня на Християнското семейство

На 21-и ноември се чества Денят на Християнското семейство – Въведение Богородично или покръстването на Дева Мария.

 

В Деня на Християнското семейство членовете на дома сядат на една трапеза, за да засвидетелстват обичта и уважението помежду си. В някои краища на България на софрата се събират родителите и само онези деца, които не са встъпили в брак. На други места пък се събира цялата рода. Задължително храните са постни, защото празникът се чества във времето на Рождествения пост.

 

В Деня на Християнското семейство се меси обреден хляб и се пие вино. Готвят се още боб чорба или боб в гърне, печени картофи и десерт с тиква. През деня се ходи на църква, за да се помолят членовете на дома за разбирателство и любов, топлота и уют на семейното огнище. След вечеря масата се оставя неразтребена, за да слезе от небето Богородица и да се почерпи, давайки семейна благословия.

 

На Въведение Богородично е покръстена Дева Мария. Историята разказва как 3-годишното момиченце потеглило за ръка с родителите си Йоаким и Ана към Йерусалимския храм. Там невръстната Мария се отдала на богослужение. По пътя семейството било придружавано от девици, облечени в бяло и със свещи в ръце.

 

На Въведение Богородично се гадае какво ще е времето идната година. Според народни вярвания, ако на 21-и ноември е топло и слънчево, то ще има суха зима и жежко лято. Ако денят е студен и вали дъжд или сняг, зимата ще е бяла и мека, а лятото ще е дъждовно и ще даде богата реколта.

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Кръстовден постим със содена питка и без червени храни

Кръстовден слага началото на студа и по-късите дни.   виж още »

На Спасовден момите готвят и магически зачеват

На Възнесение Господне се празнува спасението на хората, а бездетни девойки се усамотяват с чужд ерген, за да изпълнят ритуал за зачеване.   виж още »

С вино и питка християнското семейство чества Въведение Богородично

В Деня на християнското семейство най-близките оставят трапезата неразтребена, за да благослови Дева Мария дома и хората в него.   виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous12-06-2021
Hi, this is Anna. I am sending you my intimate photos as I promised. https://tinyurl.com/yejzbcku
anonymous02-01-2021
mns270043errtbh l0L5126 0AqP AJfCOmJ
anonymous02-01-2021
mss270043uttjr yXMob7U YeGT dLRSLjN

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта