Регистрация

Кой десерт с какви сладкарски подправки си подхожда

24 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 3587
Кой десерт с какви сладкарски подправки си подхожда

Няколко прости правила как да подобрите вкуса на сладкишите си.

Сладкарството е едно от най-изтънчените  подразделения на кулинарията, обясняват френски експерти, подготвители на специален учебник за правене на всякакви сладкиши. Те твърдят, че цялата тънкост при правенето на съвършения десерт е в спазването на точните пропорции, а личното майсторство проличава когато се стигне до добавянето на подправки, защото освен основни познания, там се изисква нюх и интуиция. Днес ние от kulinarno.bg ще ви предадем някои от основните съвети на майсторите, за да сте сигурни, че няма как да сбъркате в желанието си да допринесете за вкуса на десерта с нещо от себе си.

Канелата – ако отсъства в рецептата, която приготвяте по книга, но искате да я добавите, помислете добре. Тя си подхожда с почти всякакви плодове, особено с ябълки, банани, дюли, нектарини, портокали и грейпфрути. Така че ако парченцата от тях са по-големи или сладкишът е с натрапчив аромат на гореизброените плодове, можете да я добавите. Имайте предвид, че канелата трудно се възприема широко като компаньон на диня, нар, авокадо, затова, ако не сте убедени в крайния резултат, обмислете добре дали да я добавяте.

Канелата си подхожда също с почти всички зърнени и тестени десерти. Мляко с ориз, сладки макарони, кексове и блатове, грис, елда, жито. Прекрасно се съчетава с всякакви млечни кремове, но ако искате да я добавяте в шоколад, по-добре не я слагайте директно, ами я поднесете с продуктите, които какаовото изделие залива.

Ванилията – тя е царица на млечните десерти. Почти задължително е да присъства във всички кремове на млечна основа, както и в сметаните. Не я добавяйте към сирена и особено маскарпоне, освен ако не планирате да поднесете сладкиша силно охладен. Нейният аромат е перфектна компания на нара и кокоса, които имат слаб мирис и неподчертано силен вкус. Отива си с повечето плодове, но само ако са изпечени или бланширани. Препоръчително е да се слага в белите торти и парфетата. Ако я добавите към карамел, ароматът й ще се изгуби.

Кокосовите стърготини, за разлика от канелата и ванилията, си подхождат с шоколад и могат да бъдат поръсени директно върху него. Връзват се също така с какаови и млечни кремове, сметана и десертни сирена. Не си отиват с карамелизирани сладкиши, но това правило търпи изключения.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Боцнете карамфилчета на правилното място и ще стане магия

Лук с карамфил за овкусяване на супи, бульони и яхнии. Карамфил в цитрусова кора за ароматерапия и карамфил с прясна билка вместо четка и паста за зъб виж още »

Тайните на идеалната захарна глазура за сладкиши

Глазура за сладкиши с бити белтъци и пудра захар превръща обикновения десерт в сладко изкушение.   виж още »

Оксфорд: Подправките могат да се слушат

Ниските тонове създават вкус на горчивина, средните – на солено и кисело, а с повишаването си – стават сладки, твърдят учени. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта