Регистрация

Оксфорд: Подправките могат да се слушат

13 Dec 2013   /     /   Видяна: 2747
Оксфорд: Подправките могат да се слушат

Ниските тонове създават вкус на горчивина, средните – на солено и кисело, а с повишаването си – стават сладки, твърдят учени.

Много хранителни експерти смятат, че по време на ядене е добре да има леки фонови шумове като препоръчват тиха и ненатрапваща се музика или просто мелодия за акомпанимент на дъвченето. Спокойствието, идващо от хранене без хора, без бързане и със слушане на класика например доказано регулира хормоналния баланс в тялото, както и влияе на правилното отделяне на стомашни сокове, които се впрягат, за да разградят адекватно погълнатите продукти.

Ново изследване на екип от оксфордски учени доказва, че ролята на мелодията по време на обяд или вечеря е далеч по-силна. Според експертите различните тонове на звука подсилват силата на подправките и по-точно възприемането им от мозъка и подаването на обратен импулс, че са достигнали до тялото.

След проведени тестове с доброволци учените успяват да докажат, че колкото по-нисък е тонът, толкова повече усещаме горчивите компоненти в ястието, с неговото повишаване, се повишава чувствителността ни към киселото; умерените тоналности засилват соленото, а високите – усезанието за сладост и захарност.

Екипът иска да развие откритието си в две насоки. Като за начало усилията са концентрирани в търсенето на най-подходящата музика, която да съпътства определен тип храна, така че тя да се усеща по възможно най-добрия начин от човешките сетива. Така вкусовите й качества ще могат да бъдат оценени в пълната си цялост.

Другият стремеж е към намирането на заместители на подправките в звуците. Така хора, които по здравсловни причини не могат да слагат сол и оцет в ястията си или пък да ядат десерти, ще си хапват неподсладени техни варианти, усещайки по фалшив начин чрез въздействието върху слуха истинското богатство на оригиналната рецепта.  

ПОДОБНИ СТАТИИ

Електронна джаджа казва СТОП на тъпченето

Чип, имплантиран подкожно, ни спира да преяждаме. виж още »

Кой десерт с какви сладкарски подправки си подхожда

Няколко прости правила как да подобрите вкуса на сладкишите си. виж още »

Вечеря с биопродукти в абсолютна тишина

Ресторант в Ню Йорк радва клиенти с хранене на тихо и здравословни блюда. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта