Регистрация

Тайните на идеалната захарна глазура за сладкиши

03 Oct 2019   /   nina123   /   Видяна: 4447
Тайните на идеалната захарна глазура за сладкиши

Глазура за сладкиши с бити белтъци и пудра захар превръща обикновения десерт в сладко изкушение.

 

Домашните сладки, кексове и курабийки са кулинарна класика, харесвана от малки и големи. Но с добавянето на глазура обикновеният десерт се изкачва на по-високо ниво, придобивайки празнична визия. А направата на този последен щрих от приготвянето на домашно сладко печиво е доста лесна. Днес ще ви разкрием тайната как с минимални усилия да превърнете любимата семейна закуска в парти изненада.

 

Какво съдържа глазурата за сладкиши? Ако е домашно приготвена, в нея са смесени яйчени белтъци, пудра захар, минимални количества сол и лимонов сок и евентуално сладкарска боя. Мнозина се притесняват, че белтъците в суров вариант ще се развалят и ще направят десерта негоден за хапване, но това не е вярно. Всъщност тази глазура може да краси цяла година коледните ви сладки, запазени за спомен от изминалия празник и пак няма да се развали.

 

Белтъците за глазурата. След отделянето им от жълтъка се оставят на стайна температура за половин час. Важно е да ги поставите в купа, която е абсолютно суха и по възможност неметална, за да си гарантирате добро разбиване. Вземете миксер (с бъркалка е доста по-трудоемко), сложете щипка сол и разбивайте докато се получи гъста пяна. Тествайте като обърнете съда – белтъците не бива да помръдват от разбитото си положение. Вее сте готови за сладващата стъпка.

 

Добавяне на пудра захар. На 1 белтък се добавя между 50 и 120 г пудра захар според търсения резултат. Разтичащата се глазура за кексове може да поеме минималното количество докато покривката за сладки изисква поне двойно повече. Тя е подходяща и за слепване на курабийки, защото няколко часа след нанасяне се превръща в твърда кора. Пудра захарта се добавя на части и през цедка. Затова слагайте по 1-2 с.л. в белтъците, разбивайте добре и тогава преминавайте към следващата доза. Важно е кремът да е гладък, защото можете да рисувате с него през ъгълчето на пробит с клечка за зъби найлонов плик.

 

Как глазурата става блестяща? Това е функцията на лимоновия сок. От него са ви нужни няколко капки. Ако нямате лимонов сок, можете да сложите малко оцет, но рискувате миризмата му да се усети. Кулинари съветват да не използвате лимонтузу на гранули, въпреки че тази техника е практичен соцпохват.

 

Още хитринки. След като глазурата ви е готова (което отнема около 10 минути), можете да се заиграете, като разделите на няколко части и оцветите с по капка или прашинка боя за храна. Можете да намажете с глазурата и да побързате да поръсите шарени пръчици, натрошени ядки, рендосан шоколад преди да се е стегнала.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Тайните на сполучливия домашен кекс

Седем съвета за страхотни домашни кексове и тестени сладкиши. виж още »

Кой десерт с какви сладкарски подправки си подхожда

Няколко прости правила как да подобрите вкуса на сладкишите си. виж още »

Сладкишите носят щастие и любов

Красиво направеният десерт навява усещане за детска безгрижност. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous02-12-2020
Благодаря за съветите. Бих искала да задам един въпрос: правих сладки с такава глазура, но, както е написано е статията, тя стана твърда кора, почти невъзможна за дъвчене и като цяло заради нея сладките просто не ставаха за ядене. Има ли някакъв начин да се избегне този резултат?

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта