Регистрация

Боцнете карамфилчета на правилното място и ще стане магия

02 Nov 2022   /   nina123   /   Видяна: 1528
Боцнете карамфилчета на правилното място и ще стане магия

Лук с карамфил за овкусяване на супи, бульони и яхнии. Карамфил в цитрусова кора за ароматерапия и карамфил с прясна билка вместо четка и паста за зъби.

 

Карамфилтъ е любима подправка навред по света. И докато в България се използва предимно при направата на коледни сладкиши или домашни курабии, то в индийската и арабската кухня се приема за подправка за основни ястия, супи и яхнии. Добавен в чая или кафето карамфилът придава уникален дъх на напитката, а греяното вино с него е идеален зимен аперитив. В месата пъпките ароматизират с особена апетитност, като дори могат да придадат пикантна нотка. Предлагаме идеи за няколко нестандартни употреби на ароматните карамфилчета, за да се насладите в студените месеци не само на повече вкус в храната, но и на естествената защита, която предлагат етеричните масла на тази подправка.

Вкусови и ароматни качества на карамфила. Благоуханната апетитност на бабините курабиики с карамфилчета е известна на почти всяко малко и пораснало българско дете. Любителите на индийската и арабската кухня могат да говорят много как карамфилът извисява традиционните ястия с месо, картофи, булгур и зеленчуци до неустоими върхове на апетитната съблазън. Няколко капки етерично масло от карамфил, поставени във ваната, свещника или арома дифузера повишават имунитета, успокояват, избистрят ума и действат позитивно в борбата на тялото с болка и възпаления.

Набоцкана глава лук с карамфилчета като магия за вкусна храна. Обелете една средна по размер или малка глава лук и боцнете в нея между 4 и 8 карамфилчета. Това е магия за вкусни супи и ястия със сосове. След края на готвенето лукът с карамфил се изхвърля, но дори и по-невзискателното небце ще улови уникалния дъх на ястието, вряло по този начин. Можете да варите  месо така, а след като прецедите бульона и отпиете глътка, ще се убедите в силата на тази магия. Опитайте да прибавите във винен кебап или месо с грах на яхния. Дори и във водата за варене на спагети, макарони и друга паста пак ще придаде добавена стойност на крайния резултат.

Рецепта за телешко със сос, сготвено с набодени карамфилчета в глава лук

Набоцкани с карамфилчета кори от цитруси като магия за защита и релакс. Това е магия за успокояване на духа, заздравяване на имунитета и тялото, която създава уникална атмосфера в дома. Вземете обелените лимонови, портокалови или грейпфрутени корички, може и цял плод или парче от него, и боцнете в тях по карамфилче. А след това украсете дома. Според ароматерапията комбинацията от карамфил с цитруси се грижи за нервната и имунната система, подобрява мозъчната функция и спира усещането за болка. Потиска апетита и създава усещане за покой и сигурност.

Рецепта за домашен карамфилов кекс

Увити карамфилчета в прясна билка магически се грижат за устната кухина. Това е идеален начин да хигиенизирате устната кухина и да освежите дъха си, ако не разполагате с четка и паста за зъби. Вземете пресен лист босилек или мента и увийте в него 1 клонка карамфил. След това лапнете и дъвчете съвсем леко. Карамфилът ще отключи своите антибактериални свойства, докато зелената подправка ще освободи приятния си аромат. Само след няколко минути леко предъвкване и смукане, ефектът от миене на зъби магически ще бъде постигнат.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Подправката куркума носи вкус, цвят и здраве

Куркумата създава особения вкус на индийските храни, прави апетитен цвета на сладкишите и лекува възпаления в тялото. виж още »

Кой десерт с какви сладкарски подправки си подхожда

Няколко прости правила как да подобрите вкуса на сладкишите си. виж още »

Как и за какво да използваме джинджифила

Вълшебният корен лекува ставите и спира всякакъв вид гадения. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта