Регистрация

Заменете сьомгата и шарана с херинга

04 Dec 2013   /   nina123   /   Видяна: 16067
Заменете сьомгата и шарана с херинга

Херингата е най-полезната риба на света и за радост цената й е по-ниска от тази на много други луксозни риби.

С неближаването на Никулден и настъпването на студените месеци, консунацията на риба и рибни продукти в световен мащаб се увеличава драстично. Когато е студено хората все по-често посягат към морските и речни дарове, но за съжаление избират такива, богати на мазнини и калории, без да се замислят за здравословния аспект на блюдото. Освен това повечето рибни рецепти, сготвени в студените месеци залагат на термичната обработка пържене, която прави дори и полезното месо канцерогенно, както и избива голяма част от витамините и здравословните му микроелементи.

Шведски учени тестваха различните видове риби и начина им на приготвяне с цел да открият коя от тях е най-полезна. Екипът от университета в Гьотеборг заключи, че най-подходящата за ядене риба през зимата е печената херинга. На първо място експертите изследваха влиянието на морските и речни обитатели върху тялото, а след това обърнаха внимание на начина, по който се приготвя, възможността да се намери в хранителната верига и не на последно място – цената на месото за килограм.

По-полезна риба от херингата няма, заявиха учените. Тя е бедна на наситени мазнини и богата на омега 3-мастни киселини, които подобряват цялостната функция на организма. Ако се приема регулярно, месото й предпазва от развитие на атеросклероза и подобрява паметта и уменията за съсредоточаване и анализиране. Регулира кръвното налягане, прочиства стените на кръвоносните съдове и ги отпушва, поради което и намалява риска от инфаркт.

Херингата е вкусна и ароматна и може да се приготви по много здравословни начини. Изпечена във фолио със зеленчуци, печена на тиган или скара, маринована в суров вариант, изсушена като добавка за салата или различни ястия, сварена на супа, сготвена на пара. Разбира се има и още рецепти, но това са най-разпространените. Единствените две приготвяния, които могат да направят месото и не само безполезно за организма, но и канцерогенно са пърженето и опушването, затова експертите съветват да се избягва този вид на обработка.

Херингата е и доста по-евтина за разлика от други полезни видиве риба. Цената й е с 1/3 по-ниска от тази на сьомгата например, а здравословните качества на тези две храни са приблизително еднакви, но отново в полза на херингата. На етикета й не се появяват плашещи цифри като при филето от туна, акула, хек, гало и треска. В хранителната верига в България може да бъде намерена средно за 6 лв. на килограм, а в по-големи количества спада дори до 4,50 лв./кг.

 

Ето и някои рецепти с херинга:

Херинга в заквасена сметана

Маринована херинга по датски

Салата от херинга

Стерилизирана херинга в буркан

Салата с херинга и майонеза

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Човекът си отрови рибата, сега да си я яде

Водните обитатели, морските дарове и благоценната морска сол се превръщат от най-полезната храна на трапезата в чиста отрова. виж още »

Ядем парчета пластмаса с морските дарове и солта

Замърсените води и почви слагат в чинията ни по 12 000 микрокъсчета пластмаса годишно. виж още »

Изпускаме храна на пода, броим до 5 и... ам

Учени изследваха вярно ли е, че ако ни падне храна на пода, можем да я вдигнем и върнем в чинията си, щом са изминали само пет секунди. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous15-07-2014
Obojavam q ,marinovana...surova...

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта