Регистрация

Човекът си отрови рибата, сега да си я яде

26 Sep 2017   /   nina123   /   Видяна: 1800
Човекът си отрови рибата, сега да си я яде

Водните обитатели, морските дарове и благоценната морска сол се превръщат от най-полезната храна на трапезата в чиста отрова.

Вече втори ден изкуствено напрежение се създава с обяснението, че на българския пазар се продава отровна риба. Под шокиращите заглавия обаче се открива информацията, че от неправителствената организация Активни потребители са проверени 12 вносни марки риба, като само в партида цаца са открити ЗАВИШЕНИ нива на олово. Но то не е извън допустимата норма и ако човек си хапне от тази риба, със сигурност няма да последва бърз летален край. Това просто е една от хилядите вредни стоки, които попадат на трапезата на българина, европееца и съвременния жител на света. Проблемът е съвсем друг, но дали нарочно или поради журналистически пропуск, той не се разглежда изосновно.

Цялата суматоха тръгва от публикуваните данни на Централната система за бързо оповестяване на опасни храни и фуражи, според които над 50% от рибните продукти, уловени в свободни води, са с високо съдържание на тежки метали и по-точно живак, кадмий и олово. Проблемът определено не е в пакет цаца, както звучи в България, а във факта, че една от най-полезните храни за човека, се превръща в потенциален убиец за човечеството. В допълнение от Централната система за бързо оповестяване на опасни храни и фуражи (RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed) рибата, която се отглежда в живарници и затворени водоеми е, казано по нашенски, наблъскана с антибиотици и изкуствени вещества, които правят месото й по-крехко, по-мазно и с по-атрактивен за окото цвят. А ясно е - и доста по-вредно.

Преди повече от година kulinarno.bg описа как крехките филета сьомга, които сме свикнали да виждаме в хранителната верига, са с нереална за тази риба червенина, която се създава по химичен път чрез храната й приживе и допълнителни обтривки с химия на вече уловената и умъртвена риба. (Повече по темата – четете ТУК) В оригиналния си доклад от края на изминалата седмица, публикуван в множество европейски и световни издания и спестен частично в българските медии, RASFF посочва, че освен трите гореизброени тежки метали (живак, кадмий, олово), в рибните продукти се срещат още около 20 метала, опасни за човешкото здраве при натрупване и честа консумация. Не на последно място иначе полезната храна е бъкана с биозамърсители, сред които първенци са групата на хистамините. Бърза справка с медицинските източници сочи, че когато натрупаме доста от тях в тялото си, се появяват множество болежки, които се засилват щом си хапнем още хистамини – главоболие, цялостно неразположение, стомашен дискомфорт, понижаване на имунитета, световъртеж, честа умора и трудно заспиване. Общо взето на това се обричаме, ако хапваме уж полезната риба, която в чист вариант е задължителна част от седмичното меню на деца и възрастни. Но в чист вариант почти не съществува вече.

Според Американската Асоциация по храните чист улов може да бъде само онзи в най-северните канадски и руски части, в някои от австралийските крайбрежия и част от Северния ледовит океан. Всичко друго вече е замърсено, като повечето солени водоеми са безвъзвратно унищожени като източници на чиста и полезна храна. Като най-тежък се посочва случаят на Балтийско море, следвано от няколко Северно и Южноамерикански залива.

Не само морските дарове обаче са се превърнали в нечиста за човека храна. Полезната и съдържаща доста нужни за тялото соли морска сол също се пропива с биологична и химическа мръсотия и се превръща в негодна и тровеща храна. (Още по темата – четете ТУК.) Вината за това да нямаме шанс да нахраним децата си с качествена и чиста риба и да подсолим зеленчуците им със здравословна сол, е изцяло човешка. И за съжаление човечеството в глобален мащаб не се опитва да поправи грешката си, а я задълбочава. Затова "хванатата" партида цаца с повишено съдържание на олово е малкото зло, за което медийте така натрапчиво говорят, без да споменават глобалния проблем – а именно, че съвсем скоро всяка риба е обречена да бъде като скандалната замразена цаца у нас. Затова и Американската Асоцияция по храните препоръчва вече да не се яде повече от 340 грама риба на седмица. С нея човек се трови повече, отколкото се зарежда с полезни вещества.

Жалко, но факт!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Зареждаме тялото с витамин D в началото на зимата

През студените месеци дефицитът на витамин D причинява чупливост на костите, понижава имунитета и възпрепятства оздравяването от вируси и настинки. & виж още »

Ядем парчета пластмаса с морските дарове и солта

Замърсените води и почви слагат в чинията ни по 12 000 микрокъсчета пластмаса годишно. виж още »

Заменете сьомгата и шарана с херинга

Херингата е най-полезната риба на света и за радост цената й е по-ниска от тази на много други луксозни риби. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта