Регистрация

Буйстваме от консерванти и недостиг на витамини

23 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 11147
Буйстваме от консерванти и недостиг на витамини

Хората, които се хранят нездравословно са по-агресивни в отношенията си с околните и имат проблеми с нервите.

С настъпването на есента темата за приема на витамини отново излиза на дневен ред в заинтересоваността на хората към продуктите, с които се хранят. Асортиментът на плодовете и зеленчуците в пресен вариант става все по-беден, а тепърва предстоят месеци, в които имунитетът ще се нуждае от витаминозна подкрепа, за да устои на атаките на вирусите. Затова е важно да се възползваме от последния влак, който природата ни предлага, за да се заредим с необходимите ни полезни вещества чрез нейните дарове.

Проучване на д-р Силвия Онушич от университета Пен стейт намира още една важна причина именно през есента да наблегнем на пресни плодове и зеленчуци. Тя доказва, че приемът на консерванти и заниженото ниво на редица витамини и фибри в храните води до няколко вида психическа нестабилност, която пречи на хората в адекватната им комуникация с околните, води до негативни настроения и невъзможност да се справят със задълженията на работното място и в личния живот.

Към подобрен тип хранене са склонни предимно хората, които могат да се оплачат от голямо количество работа, защото нямат време да се наядат пълноценно. Те посягат към първата готова тестена бърза закуска или полуфабрикати, които обаче са бедни на витамини и често пъти гъмжат от консерванти. Така се получава затворен кръг, в който заради работата и контактите с хората, човек няма време да обърне внимание какво слага в устата си, а това, което изяжда го депресира, прави го неконтактен, асоциален и неспособен да се справи с трудовите си задължения.

Освен това есента е сезонът, когато работният процес се възобновява с пълна пара – всеки се връща от почивката и на главата му се стоварват безброй задачи, още преди да се аклиматизирал напълно към трудовата среда. Затова приемът на пресни плодове и зеленчуци през септември, октомври и ноември, когато и без това нервите са изопнати заради смяната на дневния режим, е от особена важност.

Д-р Онушич обяснява, че липсата на витамини А, В, С, D, E и K, както и на микроелементи като магнезий, калций, натрий и фосфор могат да доведат до срив в нервната система. Техния недостиг причинява усещане за апатия, чувство на потиснатост и вина, поражда трагични и песимистични мисли, а в по-краен вариант води до загуба на енергия и халюцинации. Изследването й на групи от хора, които не се хранят с дарове от природата сочи, че те са по-нетолерантни, склонни са към агресия, често спорят с околните и дори се самонараняват.  Затова тя съветва да се възползваме до край от всичко вегетарианско и прясно, докато все още времето ни позволява да се храним здравословно. 

 

Няколко здравословни рецепти за есента:

Здравословна салата от червено цвекло, моркови и картофи

Ябълково-ечемичен пудинг

Плодов крем пюре

Здравословни сладки с ядки

Доматена салата с гъби и кашкавал

Вкусна салата от чушки с червен лук

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кои храни трябва да се спрат след навършване на 30 г

 За да остарее грациозно и да може да се радва на пълноценна зрялост човек трябва да се откаже от мръвките, алкохола, белия хляб, подсладените виж още »

Тайната на идеалния зеленчуков бульон

Трикове със зеленчуков бульон и как се прави идеалният бульон от зеленчуци?   виж още »

Преди, след или по време на ядене се приемат витамини?

Различните витамини изискват прием при определени условия, за да могат да бъдат усвоени. Ето защо някои витамини се приемат с храна, а други след хран виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта