Регистрация

Тайната на идеалния зеленчуков бульон

15 Jun 2021   /   nina123   /   Видяна: 1467
Тайната на идеалния зеленчуков бульон

Трикове със зеленчуков бульон и как се прави идеалният бульон от зеленчуци?

 

Лято идва, а с него пазарите се отрупват с пресни сезонни зеленчуци, приканващи да се превърнат в апетитния ястия и свежи салати. Пред ниската цена и блазнещия им вид човек лесно се подлъгва да си вземе по-голямо количество. А после се появява въпросът какво да се прави с тях. Можете да ги превърнете в идеален домашен бульон, като спазвате няколко правила. Така ще си гарантирате наличието на практична заготовка за всякакви ястия. Ето няколко трика за приготвяне на зеленчуков бульон, както и идеи за ползването му.

Как се съхранява зеленчуковия бульон? Независимо дали ви е останал от друго готвене или сте си направили домашен такъв, наличието му може само да ви радва. Имате два варианта за съхранение – във фризера или в стерилизирани буркани. Ако не искате да заема излишно фризерно място, го разпределете в охладен вариант в пластмасови бутилки, изкарайте въздуха и така ще го компактизирате. Ако пък сте избрали съхранение в буркани, нагрейте ги до 100 градуса във фурната, разпределете в тях плътно догоре врелия бульон и сложете капачките като завъртите хубаво. Оставете да изстине добре и можете да приберете в долапа или хладилника, ако ви притеснява, че капаците може да не са хванали. До няколко седмици продуктът ще издържи.

За какво да използвам зеленчуковия бульон? Ако си правите домашни супи с месо, вместо да наливате вода, можете да прибегнете към благоуханната течност. Разликата в крайния резултат е огромна, а вкусът на супите с домашен бульон е наистина фантастичен. Но нека не се ограничаваме само до супи. Можете да го вложите в направата на каши и яхнии, за да придаде многопластовост на осезанията. Опитайте да сварите паста в него – ще останете очаровани. Дори в направата на сосове, мусове, дипове и разядки, апетитният бульон намира своето място, за да вдигне класата на крайния продукт. Можете да смесвате с подправки и да превърнете в марината или сос за готвене на мръвки и зеленчуци. А защо не и да посолите, да подгреете и да изпиете вместо чаша чай. В тази вода има запазени полезни вещества от зеленчуците.

Тайната на зеленчуковия бульон. Ако специално сте решили да си направите домашен зеленчуков бульон, опитайте по този стар френски начин. Вземете 1 глава лук, 1-2 чушки, може да включите и пикантно чушле, няколко скилидки чесън, 1-2 стебла целина (селъри), 1 голям морков. На главата лука махнете само най-горната люспа, след това я разполовете. Моркова обелете и също разполовете по дължина. Скилидките чесън оставете с люспата, но боцнете с върха на ножа на 1-2 места всяка. Същото направете и с чушката и лютото чушле. Целината нарежете на едри парчета. След това сгорещете на умерен към слаб огън тиган и сложете всичките зеленчуци в него без да го намазнявате като първо готвите откъм страната на разреза (тези, които са разрязани). Около 6 минути са достатъчни. Обърнете и запечете и от другата страна. Същото нещо можете да направите на грил или скара на дървени въглища. Така бульонът ще получи уникален аромат.

Подходящи добавки към зеленчуков бульон. Втората стъпка е да прехвърлите запечените зеленчуци в тенджера. Сега можете да добавите завързани с конец стебла на магданоз или копър – и без това са неядливи, нека поне пуснат аромата си. Можете да пуснете още карамфилчета, дафинови листа, зърна бахар, кимион или черен пипер – зависи какво харесвате. След това залейте с около 2 литра вода, пуснете огъня на умерен и изчакайте да кипне. Намалете на слаб към умерен, сложете капак и оставете да се готви 40 минути. После махнете от котлона и оставете без да отваряте още 2 часа.

На финала остава само да прецедите получения бульон и да кипнете отново, ако ще прибирате в буркани или директно да налеете в шишета за фризера. Ако не сте опитвали домашни ястия с домашен зеленчуков бульон, направете си проба поне веднъж. Има огромен шанс да се влюбите във вкуса от първата хапка.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Тайните на съвършените кюфтета по стандарт

Трикове за замесване на кайма за кюфтета, за да бъдат те неустоимо вкусни и с идеална форма.   виж още »

Най-често срещаните Е-та в колбасите

Някои от добавките са разрешени и не крият рискове за здравето, докато други са съмнителни и в по-големи дози вредят на човека.   виж още »

Правила при готвенето на супа

Правилно готвене на супи или няколко съвета как да направим съвършената супа.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта