Регистрация

Преди, след или по време на ядене се приемат витамини?

09 Mar 2021   /   nina123   /   Видяна: 1620
Преди, след или по време на ядене се приемат витамини?

Различните витамини изискват прием при определени условия, за да могат да бъдат усвоени. Ето защо някои витамини се приемат с храна, а други след хранене.

 

Навиците в ежедневието и модерният начин на живот често изискват допълнителен прием на витамини, за да се гарантира по-добро здраве и функции на тялото. В студените месеци намалява витамин D в тялото, през есента и пролетта организмът има по-висока нужда от витамините А, С и В, а някои хора страдат от хронични нужди за прием на витамини. Тялото е машина със специфични функции, но за да се извършват адекватно всички те, трябва да се постигне определен витаминен баланс. Ето защо редица лекари прибягват до предписването на витамини, но често пропускат да въведат пациентите си в познанията кога да приемат необходимата добавка.

 

Защо е важно кога се приемат витамините? Ако витамините не бъдат погълнати в подходящия момент, когато в стомаха иманаличните за тяхното разграждане и усвояване вещества, действието им се минимизира и дори липсва. Познанията за правилния момент на прием са доста елементарни и важат за всичките известни и изолирани 13 витамина. Човек просто трябва да научи към коя група спадат определени витамини и след това да определи по време на хранене или след хранене да ги приема. Като цяло витамини в напълно гладно състояние не се приемат, защото не се усвояват, ами се изхвърлят вън от тялото в най-кратки срокове.

 

Водоразтворими и мастноразтворими витамини. Това са двете основни групи витамини, които изискват различен подход, обясняват медиците. Към групата на мастноразтворимите витамини спадат витамин А, витамин Е, витамин D и витамин К. Те се казват по този начин именно защото се разтварят в мазнини. Затова е добре да се приемат по време на хранене и след ядене, за да се свържат с мазнините от погълнатите продукти. Любопитното за тези витамини е, че за разлика от водоразтворимите, те не се разпадат при температура. Ето защо техният дефицит е много по-малко вероятен. Важно е да се знае, че тялото не може да се отърве при предозиране от тях, затова приемът им не бива да става без лекарско предписание. Термоустойчивостта им пък е гарант, че при правилно хранене, тялото получава необходимите количества от мастноратворими витамини, ето защо обикновено няма налична необходимост от допълнителен прием. Прекаляването с тях може да има също толкова сериозни последствия, колкото и недостигът им.

 

Кои витамини са водоразтворими? Това са всички витамини от групата В, както и витамин С (аскорбинова киселина). Съдържанието им в хранителните продукти се губи и разпада след загряване до 38 градуса, ето защо техният недостиг е по-често срещан. Те не бива да се приемат с топли храни и напитки, защото температурата ще ги погуби. Ето защо е добре да се пият един час след хранене с вода на стайна температура. Предозирането им е по-трудно, защото организмът успява да се отърве от излишните количества. Най-добре е дневната доза от водоразтворими витамини да се поглъща на няколко части в рамките на деня, за да се гарантира оптималното ѝ задържане в тялото. Фолиевата киселина е позната и като витамин В12, затова предозирането с нея е по-трудно, но понякога има риск при неправилен приема да се отчете дефицит.

 

Витамините като част от пълноценното хранене. Здравият организъм, подложен на нормална диета и ежедневие обикновено не страда от липса на витамини, но върлува погрешното мнение, че взимането на витамини под формата на хранителни добавка може да направи тялото още по-здраво и издръжливо. Поради това грешно схващане някои хора прибягват до безпричинно пиене на витамини и самоинициатива в поддържане на общото здраве. Добре е да се знае, че дори и безобидните на пръв поглед витамини разумно се приемат след лекарско предписание, защото много свръхвитаминози са причинени именно от грешни самовнушения. Ако човек се притеснява, че страда от дефицит на даден витамин, лесно може да бъде направен тест, доказващ или отхвърлящ съмненията и чак след това да се стигне до приема на витамин по график. Симптомите за витаминен недостиг често се препокриват и с други болестни и хронични състояния, именно затова се извършват медицинските тестове.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кога да се храним и тренираме според естествения човешки хормонален режим

В кои часове храната се възприема най-добре, кога е най-доброто време за тренировки и кога почивката е най-пълноценна според хормоните в човешкото тял виж още »

Цинк и витамин С най-добре пазят от вируси

Медицински експерт по вътрешни болести отрича народната медицина при борба с грипа.   виж още »

Как да подпомогнем усвояването на хранителни добавки

Витамините и минералите на таблетки се нуждаят от специфична среда за преработване. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта