Регистрация

Кои храни трябва да се спрат след навършване на 30 г

24 Sep 2021   /   nina123   /   Видяна: 1255
Кои храни трябва да се спрат след навършване на 30 г

 За да остарее грациозно и да може да се радва на пълноценна зрялост човек трябва да се откаже от мръвките, алкохола, белия хляб, подсладените и оцветени напитки и десертите.

 

 

 

С напредването на годините метаболизмът и потребностите на организма се променят, а с тях хората трябва да променят и хранителните си навици, обяснява диетологът Дана Лий Смит, цитирана от БГНЕС. Навършването на 30 г е преломен момент в живота, който трябва да постави началото на промени в диетата, свързани с напълното отказване на групи ястия и минимизирането на други.

Кажете НЕ на алкохола, ако не желаете да се сбръчкате рано. След 30-те кожата губи повече влага и еластичност. Редица съставки, които поддържат свежия ѝ вид напускат клетката или започват да поддържат по-ниски нива. Съвременната козметика е склонна да забави тези процеси, но за сметка на това алкохолът ги забързва. Ето защо е добре хората в златните си години да спрат консумацията на спиртни напитки и дори вино и бира. Черният дроб също се товари по-лесно и се справя по-трудно с високия градус.

Спрете хляба и колбасите, ако сте над 30-годишна възраст. Глутенът силно затруднява храносмилането, а с напредване на възрастта метаболизмът се забавя. Освен това тестените изделия пречат на усвояването на полезните вещества от храната. Консервантите и подобрителите в колбасите и особено в меките салами пък тровят тялото, а бавният метаболизъм по-трудно се справя с изхвърлянето на тези вредности от организма. Ето защо е изключително вредно хапването на фаст фууд и особено хот-дог, хамбургери и пици, които съдържат едновременно колбаси и тесто.

Откажете се от соковете и сладкишите. Правете разлика между сок и фреш. Прясно изцедените плодови напитки съдържат фибри и витамини и в състава им няма изкуствени подсладители и добавена захар, нито оцветители и консерванти. Затова те са полезна алтернатива на плодовите сокове в кутии и шишета, в които няма почти нищо полезно. Захарите се разграждат по-трудно след 30-те години, а и повишават риска от развитие на диабет, както и от напълняване и затлъстяване. Не е никак приятно да се старее с наднормено тегло, затова се замислете какво слагате в устата си, апелира експертът.

На какви храни да заложи човек след навършването на 30 години? За да поддържа добро здраве, млад външен вид и стройна фигура, човекът в златната възраст трябва да изключи мръвките, заменяйки ги със зеленчукови супи и домашно приготвени ястия от варива, зърна, семена, картофи. Пресните плодове са идеална храна за засищане на гладен стомах, стига да не се консумират вечер след залез. Салатите са прекрасно основно и нискокалорична вечеря. Сред полезните алтернативи на бързите закуски са неподсладеното кисело мляко, варените яйца, изварата, които могат да бъдат поднесени върху безглутенова филия или алтернативен хляб.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Половината човечество застрашено от наднормено тегло

Наднорменото тегло и затлъстяването се превръщат в сериозен проблем на развитите общества.   виж още »

Защо качваме килограми с възрастта

С напредването на годините все по-лесно се натрупват килца и все по-трудно се отслабва заради намаленото влияние на кафявите мазнини. виж още »

Буйстваме от консерванти и недостиг на витамини

Хората, които се хранят нездравословно са по-агресивни в отношенията си с околните и имат проблеми с нервите. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта