Регистрация

Домашно тесто за кроасани с шоколад



Домашно тесто за кроасани с шоколад
Средно   |   Порции 5-10   |   Видяна: 4315

Домашни френски кроасани с шоколадов пълнеж.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Кроасаните, които си кпуваме в опаковка от магазините рядко имат нещо общо с истинския френски кроасан, направен с многолистно маслено тесто, разделено от пластове масло на точно 24 слоя, в които се редуват маслена и тестена нишка. Втасвали дълго и несъдържащи палмови масла и други вредни мазнини, тези френски кифли са удоволствие за сетивата, защото ухаят на прясно изпечен хляб и истинско краве масло. Именно такива кроасани показват авторите на канала Tasty, като провоикрат сладкарските умения на всеки домакин, в чието семейство кроасаните са на почит. Защото те могат да бъдат направени наистина вкусно и полезно. Особено ако не се скъпите да заложите на бяло БИОбрашно и на хубаво истинско масло (което в тази рецепта е задължително).

Проблемът е, че между началото на готвенето и хапването на кроасана ви делят около 12 часа, но това не означава, че времето трябва да се прекара в кухнята. Просто има етапи на премесване и охлаждане, които се редуват многократно. Сумарно работата на готвещия е около час, а останалото е чакане с идеята за крайния резултат. Така че ако сте посветили цял почивен ден на домакинстване, то нищо не пречи да го завършите като извадите от фурната топли домашни кроасанчета с шоколадова плънка. Ето и как да ги направите.

Първо се замесва тесто за кроасани от 4 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. вода и още толкова мляко, 1/4 ч.ч. захар, 2 ч.л. сол, пакет суха мая и 50 г размекнато масло. Когато тестото е готово, отива в хладилника. Следва да разточите на тънък пласт 200 г масло, да го охладите и след това да започнете повтарщото се премесване и разточване на тестото с маслото. Словестно е трудно да се обясни как точно се прави, затова изгледайте краткото видео, в което ще видите стъпка по стъпка загръщането на пластовете.

А на финала разрязвате, увивате парче шоколад (може също кашкавал, масло, мармалад или друга плънка, каквато бихте желали) и редите кроасанчетата в тава така, че да има отстояние. Намазвате с разбит жълтък и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса. А после можете да си хапнете блажено.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 12 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта