Регистрация

Учени от БАН обявиха бирата за полезна

28 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 5558
Учени от БАН обявиха бирата за полезна

Умерената консумация на пиво подпомага метаболизма и разграждането на мазнините в тялото, предпазва от рак и извайва фигурата.

Добрата новина за всички любители на бирата това лято идва директно от Българската академия на науките (БАН) и гласи, че в умерени дози газираната нискоалкохолна напитка е много полезна. Оказва се, че за биреното коремче не е виновно чак толкова пивота, а количеството, което пиячите си позволяват да поглъщат. Дневната доза за жени не бива да надвишава 600 мл, а силния пол е добре да си позволяват не повече от литър на ден.

Проф. д-р Габриела Маринова от БАН обяснява, че комбинацията от малц и пивни дрожди създава т.нар бета-глюкани – разтворими форми на растителни влакна, които подпомагат работата на стомаха и повишават скоростта на метаболизма, така че са страхотни помощници в борбата с наднорменото тегло. Освен това регулират нивото на кръвната захар и лошия холестерол, както и действат като превенция срещу сърдечно-съдови и ракови заболявания.

Съставките на пивото заздравяват имунната система и подпомагат тялото при отделянето на токсини. Проф. Маринова развенчава и мита, че пиенето на бира води до дехидратация, твърдейки, че кехлибарената течност хидратира добре в жегите. В малки дози тя е полезна напитка за хората, решили да водят здравословен начин на живот.

Проучването на БАН за консумацията на бира в България през лятото на 2013 г. показа, че тя е най-предпочитаната алкохолна напитка в горещините, към която посяга близо 60% от населението на пълнолетна възраст. Почитта към пивото се повишава с възрастта от 18 до 49 години, като нашенецът през лятото го консумира средно по 10 пъти в месеца. И докато мъжете нямат нищо против да „ударят“ по една бира след работа, то представителките на нежния пол посягат към други напитки.

В регионален аспект за отиващото си лято най-много бира на глава от населението се пада на жителите на Русе и Монтана. Чак на трето място се нареждат столичаните, следвани от Варна, Бургас, Пловдив и пивоварния град Стара Загора.

 

А ето и какво да си сготвите с бира:

Бретцели с бира

Пухкав бирен омлет

Телешко с бира и картофено пюре

Свинско с бира и копър

Печено пиле върху кутийка бира

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Плодовите бири са по-вредни от конвенционалните варианти

Бирите с плодов вкус са по-калорични, съдържат консерванти и подобрители, добавена захар и подсладители, с които се превръщат във вредни напитки за зд виж още »

Джинът се оказа полезна диетична напитка

Любимият джин изглажда кожата, пази от рак и ускорява метаболизма.   виж още »

Българи разработиха здравословна бира с плодове

Богато на антиоксиданти и с плътен приятен плодов вкус, иновативното пиво носи настроение и се грижи за здравето.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта