Регистрация

Плодовите бири са по-вредни от конвенционалните варианти

18 Jul 2022   /   nina123   /   Видяна: 1385
Плодовите бири са по-вредни от конвенционалните варианти

Бирите с плодов вкус са по-калорични, съдържат консерванти и подобрители, добавена захар и подсладители, с които се превръщат във вредни напитки за здравето и външния вид.

 

Бирата си е бира – натурална напитка, която съдържа витамини от групата В, малко калории и голямо количество вода. Но тя е и алкохол, който пък дехидратира, влияе на апетита, паметта, реакциите и настроението. Затова трябва да се консумира умерено, като наслада в края на горещ летен ден или за наздравица на парти. В последните години обаче плодовите бири стават все по-модерни. Предпочитани са предимно от дамите заради сладкия си вкус и по-ниското алкохолно съдържание, но се оказва, че те са по-вреден вариант на конвенционалното пиво, направено от малц, хмел, ечемик и вода. Защо е така - обяснява диетологът Роксана Есани.

В плодовите бири има повече калории. В повечето случаи е смес от газирано безалкохолно с бира, а не е тайна, че газираните напитки са висококалорични. Правилото не важи, когато в процеса на ферментация са добавени истински плодове в пивото, но определено се отразява на цената, защото основната суровина оскъпява това производство. В повечето случаи напитката, предлагана като плодова бира, представлява смес от пиво и лимонада, оранжада или друга подобно безалкохолно. Калориите скачат многократно.

В плодовите бири има добавена захар и/или изкуствени подсладители. Тук отново става въпрос за комерсиалния вариант, при който пивото се балансира с газирана напитка с плодов аромат. За да усеща небцето сладост, в питието се добавят захари или изкуствени подсладители. В единия случай тялото получава празни калории, а в другия – вредни вещества. Доста по-добре ще е човек да се откаже от допълнителната освежаваща и приятна плодова сладост в името на тънката си талия и здравето си – все пак така и така ще се пие бира.

В плодовите бири се слагат консерванти, оцветители и подобрители. Ако разгледате етикета на обикновена бира, ще се учудите, че в нея няма Е-та и консерванти. Човечеството е открило начин за натуралното правене на тази напитка преди повече от хилядолетие. Ето защо бирата, дори и алкохол, е чист продукт на фона на пълните с химия храни и напитки, които се продават свободно днес. Не е така обаче с плодовите бири, където обикновено към плодовите екстракти вървят вещества за удължаване на срока на годност, подобряване на вкуса и текстурата. В някои от тези летни удоволствия се добавя и хинин, който силно дразни стомаха.

От плодовите бири се дебелее повече. Бирата е наричана шегаджийски „течна баничка“ заради засищащите си свойства и високото съдържание на зърнени култури. Освен калориите и ситостта, равни на тези на филийка хляб и сходни по състав, в нея има и газировка, която допълнително издува корема. Още по-лошо става, когато към всичко това се прибавят захарите и подсладителите, които допълнително увеличават калориите и апетита. За финал с плодовия вариант в чашата влизат и химически вещества, които влияят негативно върху естествените процеси на разграждане на мазнините.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Здравословни ползи от пиенето на бира

Умерената консумация на пиво пази сърцето, подмладява, грижи се за бъбреците и здравината на зъбите и устната кухина.   виж още »

Българи разработиха здравословна бира с плодове

Богато на антиоксиданти и с плътен приятен плодов вкус, иновативното пиво носи настроение и се грижи за здравето.   виж още »

Учени от БАН обявиха бирата за полезна

Умерената консумация на пиво подпомага метаболизма и разграждането на мазнините в тялото, предпазва от рак и извайва фигурата. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта