Регистрация

Трикове при приготвянето на салата от начинаещи готвачи

08 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 4216
Трикове при приготвянето на салата от начинаещи готвачи

Осем прости правила за направата на вкусна салата или свежо зеленчуково предястие.

Готвенето е изкуство и като такова представлява сложна симбиоза между познания, умения, желание, талант и възможности, които предлага околната среда за реализация на първите четири. Иначе казано, ако сте попрочели това-онова, погледали сте няколко кулинарни предавания, искате да спретнете нещо и имате кухнята, приборите и продуктите, с които да го направите, ще можете да проверите дали имате талант на готвач. И за да не секва ищахът ви още с първия опит, ние от kulinarno.bg ще ви дадем няколко съвета за начинаещи готвачи как да направят перфектната салата, като се спасите от елементарни гафове, които всеки лаик допуска.

1. Пресните зеленчуци винаги се мият със студена вода (особено важно за листните), защото в противен случай стават меки и губят вкуса си.

2. Ако сте решили да правите салата с домати, не сипвайте в нея оцет, защото доматът ще спихне.

3. Ако слагате в салатата сирене, внимавайте с количеството сол, което ще добавите. Дори и да е определено от рецептата, която следвате, проверете колко е подсолен млечния продукт, преди да добавите допълнително натриев хлорид.

4. Ако все пак „успеете“ да пресолите свежото предястие, ще отмиете част от натрапчивия му вкус като долеете зехтин или олио.

5. Закон – подправките се слагат в този ред: - започвате със солта и другите прахообразни билки, които ще добавяте; продължавате с оцет или вино – течностите, които се сипват в салатата и завършвате с олиото/зехтина или мазнината, която ще слагате. В противен случай омазнителят ще залепне по продуктите и няма да допусне останалите овкусители да достигнат до тях.

6. За да бъде прясната ви салата максимално здравословна е добре да използвате керамични или пластмасови нож, дъска и лъжица за разбъркване. Ако все пак не разполагате и опирате до употребата на метални, режете зеленчуците на по-едри парчета, за да запазят витамините си.

7. Ако слагате крутони в салатата си, изсипете ги отгоре, след като сте овкусили и разбъркали всички продукти. В противен случай печените хлебчета ще омекнат от влагата и ще се превърнат в неприятно за дъвчене глетаво тесто.

8. Ще сервирате студена салата или лятно зеленчуково предястие – пресметнете си времето така, че след като го приготвите да има 20-тина мин. в които да престои в хладилника. Така ароматите му ще се смесят, подправките ще попият в зеленчуците, а усещането за свежестта им ще се подсили.

 

А ето и няколко предложения за вкусни и оригинални салати:

Табуле с маруля и булгур

Вкусна салата Наполеон

Лесна салата с мариновано свинско

Страхотна лятна салата

Лятна салата с рукола

Салата с риба тон, яйце, киноа и авокадо

Салата с ягоди и спанак

Салата от репички с винегрет от горчица

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Домашен хумус и добавки към него

Как се прави традиционен арабски хумус и какво добавки може да се сложат в разядката?   виж още »

Трикове за махане на семки от люти чушки

Как се почистват люти чушки от семките и как се маха лютивината от ръцете?   виж още »

Пет неща, които НИКОГА не трябва да правите в кухнята – част 3

Внимавайте със стъклените съдове, използвайте везна вместо чаши за мерене и се пазете от набезите на бекона!   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта