Регистрация

Домашен хумус и добавки към него

09 Dec 2021   /   nina123   /   Видяна: 1470
Домашен хумус и добавки към него

Как се прави традиционен арабски хумус и какво добавки може да се сложат в разядката?

 

Хумусът е много полезна, лесна за направа, екзотична, постна и природосъобразна храна, произхождаща от Близкия Изток. Все по-често се появява и по щандовете на хранителните магазини в България, защото нашенецът обича да си го хапва за мезе като разядка, да го маже върху хляб или да сглобява с него ордьоври, като го ползва за топинг на соленки и парти хапки. Хумусът е добра алтернатива на готовите сосове на майонезена основа, доматените варианти с множество консерванти или по-нестандартните плодово-зеленчукови комбинации. Ала най-полезен е, ако си го направите у дома. Което не е никак сложна задача. Освен това можете да добавяте подправки и съставки, с които да постигнете идеален за вкуса си резултат. Ето как:

Основен домашен хумус. Съветваме да не минавате през етап на купуването на суров нахут, кисненето му за 12 часа и варенето още 1-2 часа. Отнема време, енергия, а и не можете да прецените колко суров продукт трябва да сложите, за да получите даден грамаж сготвен. Ето защо директно можете да си купите консерва сварен нахут. Пък и сосът от нея ще влезе също в състава на вашия хумус. За да е гладък обаче, по-добре махнете ципите на отделните зърна. След това си сметнете – на 100 г зърна се слага 1 с.л. без връх сусамов тахан, 1,5 с.л. студено пресован зехтин, 1 скилидка чесън и 30 мл от водата на консервата. Работете поне с 250 г нахут, за да не се окаже, че сте направили твърде малко хумус и не можете да му се насладите. Всичко се обединява в купата на пасатора и се смила с подправки до гъста паста. Ако е прекалено гъста, се налива още от водата на консервата.

Как си правим домашен хумус вкъщи.

Подправки за хумус. Солта е задължителна, а ако не слагате скилидки чесън, то поне подправете с чесън на прах или на гранули. Сред най-известните подправки са кимионът, лютият пипер и червеният пипер, ала в някои традиционни арабски рецепти към хумуса се добавят до 40 овкусителя. Ако го хапвате в автентичен вид, най-вероятно ще попаднете още на кориандър, бахарат, бербере. Последните две представляват традиционни миксове на основата на смлени зърна бахар. Можете да го направите с мелничка за пипер или кафе. Някои добавят карамфил, но той определено има доста силен и неприемлив за мнозина вкус. Пушеният пипер вместо обикновен червен пипер също е нож с две остриета. Затова преценете добре или първо опитайте с малки количества от готовата паста.

Рецепта за хумус с печени чушки.

Добавки в хумуса. Понякога хумусът се използва за основа на по-пищно ястие. Сред най-честите добавки са сварен боб (обикновено червен от консерва) или печени зеленчуци. Получава се профирна разядка, ако заложите на печени червени чушки или пък на печен патладжан. С тиквички рецептата се разводнява, а доматите е по-добре да влязат в хумуса не сурови или печени, ами сушени. Даже можете да капнете от мазнината в буркана им, за да подсили вкуса. Индийците пък правят подобие на хумус с добавка от печена тиква. Тогава сосът става идеален за намазване на филийка.

Традиционен хумус с печена тиква.

Поднасяне на хумус. Сервирането на разядката също си има традиция. Поднася се в плато или купа, като се полива с 1-2 с.л. зехтин и се поръсва с бели сусамови семена. Можете да ръснете лют пипер на люспи, за да подскажете, че ястието е пикантно. Свежи листа кориандър или магданоз ще вкарат още един цвят и текстура. Съществуват плейтинги с цели зърна нахут, орехи или други ядки, дори семена нар. Ако пък в хумуса има и добавки от зеленчуци, парчета от тях също се запазват за украса. Смята се, че по този начин очите виждат отделните продукти, които се съдържат в разядката и мозъкът се настройва правилно за нейния вкус.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Трикове при приготвянето на салата от начинаещи готвачи

Осем прости правила за направата на вкусна салата или свежо зеленчуково предястие. виж още »

Какво прави манджите на баба неустоимо вкусни

Заменете фиксовете и готовите бульони с домашно приготвени букети от подправки и ще оцените разликата. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта