Регистрация

Трикове за махане на семки от люти чушки

30 Aug 2021   /   nina123   /   Видяна: 1504
Трикове за махане на семки от люти чушки

Как се почистват люти чушки от семките и как се маха лютивината от ръцете?

 

Не е тайна, че най-лютата част от любимите пикантни чушлета са семките. Понякога тяхната граница на лютивост е над тази, която човек може да понесе (вижте кои са най-лютите чушки в света). Друг път наличието на семенца просто разваля текстурата и вида на ястието. Как обаче да ги махнете най-лесно и бързо, обясняват от videohacks. Имате вариант дори да запазите чушката почти цяла, както и да почистите голям брой чушлета за кратко време. А ако се притеснявате че ръцете и дъската за рязане може да лютят след това, ще разберете как се маха лютивина от пръсти и повърхности.

1. Почистване на разрязани люти чушки. Първо отрежете горното капаче с дръжката, а след това разполовете чушлето по дължина от разреза към връхчето. С тънък нож за филетиране на месо или риба оберете ципите с все семките и ги отстранете. След това остава само месестата част, която е носител на по-ниска лютивост и на истинския вкус на чушката. Нея можете да наситните или нарежете според необходимостта за готвене. Семките и ципите изхвърлете като избутате от дъската от с обратното на острието директно в плика за боклук.

2. Почистване на цели люти чушки от семките. Ако ви трябва голямо парче люта чушка за украса на народни гозби или пикантни коктейли, има как да махнете досадните семенца. Хванете чушлето с две ръце и търкайте между дланите си. Така семките ще се отделят от ципата чрез натиска, който оказвате. Ето защо трябва да натискате с умерена сила докато въртите енергично. След това с нож отрежете капачето и изтръскайте семенцата от чушката. Ако ви се струва, че все още има остатъци в нея. Разтъркайте отново и отрежете и малка част от долното връхче. През него изтръскайте останалите семчици. Цялата друга част е готова за ползване.

3. Почистване на подлютени ръце и прибори. Доказано е, че казеинът в млякото убива усещането за лютивост, но този трик е приложим, само ако сте се подлютили по време на ядене. Ръце и повърхности се чистят от пикантност с лимонов сок. Ето защо след като нарежете лютите чушки, си стиснете лимонов сок в дланите, върху пръстите и разтъркайте енергично. След минута отмийте с вода и всички огнени остатъци ще паднат от кожата и ноктите ви. Със същия сок можете да почистите дъската за рязане и ножа. Ако ще го правите – първо измийте тях, а после ръцете си.

4. Трик за украса от люти чушлета. Ако сте купили повечко и са ви останали след готвенето, можете да вземете по-дебел конец или връвчица и да си направите наниз. Не минавайте с игла през чушлетата или тънките им дръжчици, а просто взимайте по едно пикантно геройче и завързвайте на елементарен единичен възел дръжката му за конеца. На финала можете да окачите като украса в кухнята и да си дръпвате по чушле, когато ви потрябва за готвене. Ако престоят достатъчно дълго и изсъхнат, смелете с кафемелачка на домашен лют пипер. Нека тази мелничка остане само за пикантни продукти след това или я измийте щателно с лимонов сок.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Да оформим с белачката за картофи декорации и храни

Красива и апетитна храна, изваяна с белачка за картофи.   виж още »

Трикове за сотиране на картофи, меса и зеленчуци

Правила за сотиране или как се правят ястия соте?   виж още »

Защо лютят чушките и какво мери скала на Сковил

Как се мери степента на лютивост на чушките и от какво зависи лютивината. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта