Регистрация

Супите – най-полезната и балансирана закуска за деца

13 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 4534
Супите – най-полезната и балансирана закуска за деца

Малчуганите ще се заситят и ще поддържат здравословно тегло, ако си хапват течни и кремообразни храни на закуска.

Мнозина диетолози и хранителни експерти са единодушни – закуската е най-важното ядене за деня, което не бива да бъде пренебрегвано, защото в противен случай на риск са поставени здравето и правилната функция на организма. Още по-важна е тя за младото и подрастващо тяло, защото нейната липса или неадекватен потбор може да доведе до неправилно развитие на костната система и зъбите, проблеми с очите и вътрешните органи, забавени мантални процеси или наднормено тегло.

Сандвичите, пиците и бързите закуски, към които много родители прибягват, за да нахранят детето си, преди да го изпроводят на детска градина или училище, далеч не са разумен избор, твърдят английски диетолози и хранителни експерти, посветили се на търсене коя е най-правилната храна за закуска на хлапетата. Учените опровергават и американските си колеги, твърдящи, че пържените яйца са перфектен избор за начало на деня. Екипът е на мнение, че закуската трябва да е богата на витамини, фибри и енергия, бедна на мазнини и е добре да съдържа по-малко месо или да е съвсем безмесна. Пържените храни, подсолените хлябове и мазните мръвки не влизат в тази категория.

След множество изследвания членовете на екипа са единодушни – перфектната закуска за децата са супите. Като под супи се има предвид не само солените, но и сладките им варианти като плодови кашички. Пасирани плодове с мляко, крем-супа от картофи, моркови, микс от зеленчуци или плодове и зеленчуци ще дадат един добър старт на младия организъм в началото на деня. Сутрин стомахът е празен и се активизира след почивка – също като на тялото на него му трябва време да се събуди без стрес, какъвто са тежките храни. Той трябва да бъде напълнен с нещо лесно смилаемо, но и засищащо. Течността в супите е перфектен пълнеж, а когато те са пасирани, се обработват още по-лесно. Освен това плодовете и зеленчуците в тях са богати на фибри и витамини, а термичната обработка (ако има такава) е нежна – варене.

Затова, ако искате детето ви да започне деня си здравословен, полезен и природосъобразен начин – подхранете го със супа, категорични са експерите!

 

Ето и няколко рецепти за страхотни супи, подходящи за вашите мъници:

Крем-супа от царевица с яйце

Крем-супа от зеленчуци

Крем-супа от броколи и сирене

Крем-супа от цвекло

Крем-супа от тиква

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо е важна закуската, богата на витамин В?

Кои храни съдържат витамин В и защо е най-добре да се приемат на закуска?   виж още »

От кои любими закуски трябва да махнем млякото?

Не комбинирайте овесените ядки, елдата и плодовете с мляко!   виж още »

Какви продукти да избера за детската закуска?

Родителски хитринки за пълноценна детска закуска, лишена от тежки въглехидрати.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта