Регистрация

От кои любими закуски трябва да махнем млякото?

26 May 2020   /   nina123   /   Видяна: 1577
От кои любими закуски трябва да махнем млякото?

Не комбинирайте овесените ядки, елдата и плодовете с мляко!

 

От деца остава навикът да се хапва млечна храна на закуска или към първото хранене за деня да се сервира чаша топло мляко. Ала се оказва, че тези привички могат да причинят стомашен дискомфорт, отделяне на газове, тежест в корема и усещане за отпадналост, особено, ако съчетаете млякото с някой от следните продукти, обясняват немски хранителни експерти пред DW. Ето и кои са най-честите грешки при подбора на млечна закуска, отчетени в Европа.

 

1. Мляко с мюсли. Идеята на мюслите е тяхното бавно разграждане, при което въглехидратите им се отделят постепенно, не повишават гликемичния индекс и носят дълготрайно усещане за ситост. Но когато се комбинират с млечен продукт, разграждането им се спира и те се издуват в стомаха. Това предизвиква ферментация на захарите им, съпроводена с неприятно усещане за дискомфорт. Ето защо експертите препоръчват да добавяте към мюслите плодове, мед и ядки, но да ги заливате или варите във вода.

 

2. Ориз или елда с мляко. Ако мляко с ориз е любима закуска от детството, то днес все по-често в детските градини и училищата оризът се заменя с елда поради стремеж към по-голяма здравословност. Истината е, че което и от двете варива да сготвите в компанията на мляко, ефектът ще е един и същ – полезните вещества няма да се усвоят. Варивата и млякото изискват взаимно изключващи се ензими за разграждането си. Освен това желязото във варивата не позволява на калция от млякото да бъде абсорбиран. А всичко, което не се е завъртяло в храносмилателния процес, остава в стомаха под формата на тежест. Често пъти може да се появи диария в опита на тялото да се отърве от онова, с което не може да се справи.

 

3. Млечен шейк с плодове. Това е една от най-лошите комбинации – мляко с плод. Изберете едното от двете, но не правете грешката да ги съчетавате, особено ако става въпрос за прясно мляко и пресни плодове. Киселините в плодовете предизвикват пресичане на млякото. Щом попаднат заедно в стомаха, млякото става със статут на развалено. А всеки знае колко наложително е посещението на тоалетната след изпиване на чаша развалено мляко.

 

4. Чай с мляко. Тук до болка и подуване няма да се стигне, но забравете в тялото ви да попаднат каквито и да е полезни вещества от чая, ако спазите английската традиция да го консумирате с мляко, предупреждават учените. Вместо да зарадвате организма си с антиоксиданти, просто ще изпишкате всички от тях. Особено силно важи за комбинацията от черен чай с мляко.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Разликата между кокосово мляко, вода, сметана и масло

Псевдомлечни продукти от кокос – какво представляват кокосовото мляко, масло, сметана и вода?   виж още »

Махнете въглехидратите от закуската!

Въглехидратната закуска, макар и от полезни продукти, може да предизвика свръхглад, напълняване, усещане за слабост и да отключи диабет.   виж още »

Спрете месото на закуска и вечеря

Намаленият прием на месни продукти в менюто допринася за забързване на метаболизма и прочистване на токсините.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта