Регистрация

Защо е важна закуската, богата на витамин В?

07 Sep 2021   /   nina123   /   Видяна: 1238
Защо е важна закуската, богата на витамин В?

Кои храни съдържат витамин В и защо е най-добре да се приемат на закуска?

 

Множество хранителни теории вярват, че са открили истината за състава на най-подходящото първо хранене за деня. Не е тайна, че именно тогава тялото има нужда от адекватен старт, за да се справи с предстоящата натовареност по най-добрия възможен начин. Човек се нуждае от будни ум и тяло, усещане за щастие, енергичност, комуникативност и бодрост. А храната има за цел да активизира действието на органи, жлези, мозък, мускули, за да създаде именно тази картина на съвършенство. Това не е лесна работа, но сред теоретиците се нарежда и диетологът Елена Соматина, която представя свое обяснение за най-правилната закуска – тази, базирана на повишена консумация на витамини от групата В за старт на деня.

Кои вещества са витамини от групата В? В миналото тази група е била много по-пълна, но след проведени клинични изследвания от нея отпадат голяма част от откритите вещества. Те не влизат в състава на т.нар. витамин В комплекс, защото не са установени техни здравословни качества. Някои от тях дори се оказват токсични, затова днес е прието В комплекс да се състои от тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), пантотенова киселина (В5), пиридоксин (В6), биотин (В7), фолиева киселина (В9) и кобаламин (В12).

Защо е важно да се приема витамин В? Веществата, попадащи в тази група работят в няколко насоки. От една страна те повлияват благоприятно за предаването на нервните импулси и мозъчната дейност. Благодарение на тях човек запазва бързите си реакции, острата си мисъл, когнитивните и комуникативните си способности. От друга те повлияват на метаболитните процеси като спомагат за бързата и качествена работа на стомаха и червата, ускоряват горенето на калории и натрупани мазнини в тялото и действат благоприятно за прочистването на организма от умрели клетки и шлаки. Някои витамини от групата В са насочени към силата на мускулатурата, други пък спомагат сетивността – слух, обоняние. В9 се грижи и за половата система.

Защо витамин В на първо хранене? След ставане от сън тялото изпитва необходимост едновременно от прилив на енергия, събуждане и аклиматизиране към активна дейност, прочистване от натрупаните през нощта нечистотии, сила и бързо и адекватно действие на ума. Всичко това се подстрекава именно от витамин В. Приет в правилни дози, от естествени източници, каквато е храната, и в адекватно време на поглъщане, тези вещества буквално благоприятстват за пълноценния живот.

В кои храни се съдържа витамин В? Пълнозърнестите закуски и хлябове, варените яйца, суровите ядки, млечните продукти и листните зеленчуци са сред най-подходящите суровини за закуска. Добре е да се знае, че температурата разрушава целостта на някои от полезните вещества, ето защо е препоръчително да се приемат без термична обработка или след щадяща такава. Ето защо Соматина съветва да се редува закуска от варено яйце с листни зеленчуци с филийка пълнозърнест хляб със сирене и зеленчук или пък кисело-млечно ястие с добавка на ядки. Така тялото ще се подготви по здравословен начин за предстоящата работа, учене, среща с хора, шофиране и екстремни ситуации, от които да излиза с добро настроение и още сила и енергия.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Бабините закуски, които трябва да си останат в миналото

Загърбете мекиците, бухтите и кексчетата, ако искате да се радвате на стройна фигура и виталност през деня.   виж още »

Златни правила за пълноценна закуска

Не яжте веднага щом се събудите и не си позволявайте да преяждате на първо хранене. виж още »

Супите – най-полезната и балансирана закуска за деца

Малчуганите ще се заситят и ще поддържат здравословно тегло, ако си хапват течни и кремообразни храни на закуска. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта