Регистрация

Средиземноморската диета пази от депресии

26 Jun 2017   /   nina123   /   Видяна: 2620
Средиземноморската диета пази от депресии

Храненето с плодове, зеленчуци и меса, бедни на мазнини, се грижи за доброто настроение и пази от психически разстройства.

Средиземноморската диета, която е един от най-модерните хранителни режими за поддържане на здраве и регулирано тегло, се оказва доста благотворна и за настроението, пише БГНЕС, цитирайки научното списание Science World Report. Изданието посвещава обширна статия на австралийско проучване, завършило в средата на април тази година (2017-а) в университета Дикин.

След няколко месеца изследвания, проведени върху 67 доброволци на възраст между 21 и 65 години, екипът от учени установил, че храненето със здравословни продукти, преминали през минимална термична обработка и умереното и контролирано ядене на червени меса, са в основата на доброто настроение и бодрия дух.

Първоначално изследваната извадка била разделена на две групи, като в първата хората се хранели с фаст фууд, мазни сирена, меса и пържени храни. Освен това те получавали по-малки порции зеленчуци. Менюто било вкусно и участниците нямали забележки към храната. Освен това те получавали и психологическа помощ за повдигане на настроението чрез общи семинари и игри. Оказало се обаче, че само след 2 седмици нездравословно хранене, повече от 50% от групата регистрирали спад в настроението и поява на нови страхове и притеснения. Опитът продължил още три седмици, които щели да доведат голяма част от участниците в отключване на депресивни състояния. Било установено, че вредната храна влияе зле не само на фигурата, но и на психиката.

Обратно пък в извадката, където се спазвал средиземноморският маниер на хранене, хората се чувствали щастливи, без дори да се провеждат психосеминари и игри. Някои от тях признавали, че храната леко не им достига като количество. Предимно в менюто им се включвали пресни салати и плодове, основни ястия с печени зеленчуци и леки сосове на лимонова основа. Участниците получавали контролирано количество червено месо, малко млечни продукти с нисък процент масленост и стабилно количество риба и морски дарове. Оказало се, че тази храна не е така питателна както сандвичите и пиците, гладът се появява по-често, но фигурата и настроението са перфектно поддържани.

Изследователите, провели проучването са на мнение, че депресията може да бъде лекувана чрез правилно хранене. Според тях вегетарианството не е алтернатива, а консумацията на червени меса е задължителна в малки количества. Богатото на витамини, минерали и протеини телешко трябва да се хапва от дамите на между 3 и 5 яденета в седмицата, комбинирано с пресни салати. По 150 грама на порция от него са напълно достатъчни, за да гарантират физическата и духовна пълноценност на нежния пол. Освен това не бива да бъдат пренебрегвани рибата и морските дарове, които са незаменим източник на полезни мастни киселини.

Учените смятат, че пиците, сандвичите и пържените ястия трябва да бъдат абсолютно изхвърлени от менюто на хора, предразположени към депресия, невроза и старчески заболявания като Алцхаймер и деменция, защото тези вредни ястия влияят силно на ментално равнище.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пет билки, които правят жените щастливи и спокойни

Босилек, розмарин, бабини зъби, дяволска уста и лавандула карат дамата да се усмихне. виж още »

Храни, които борят депресията

Витамин В, аминокиселини, сладкиши и морски дарове ви помагат при завръщането на работа след дългата ваканция. виж още »

Здравословно хранене - прекият път към щастливия живот

Макар и да сме в края на март, все още можем да кажем, че годината е в началото си, а настъпващата пролет съвсем ни помага да избистрим умовете си и д виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта