Регистрация

Салата с краставици, айсберг, царевица и ягоди

Салата с краставици, айсберг, царевица и ягоди
Лесно   |   Порции 6   |   Видяна: 439

Луксозна салата, направена вкъщи от листни зеленчуци с краставица и меден дресинг.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Тази салата ме спасява всеки път, когато поканя приятели вкъщи и нямам време за готвене. Не съм от хората, които просто биха купили пакетче чипс, но всяко готвене изисква своите минути внимание, а за жалост често не разполагаме с тях. Все пак и близките се радват на жеста храната да бъде приготвена специално за тях, затова с едно ходене за пресни продукти до плод-зеленчука в съседния блок, си решавам проблемите. А готвенето ми отнема около 20 минути. Друг плюс на тази салата е, че се връзва еднакво добре с бели вина и с ракия, та с един куршум успявам да угодя и на двата пола в компанията.

Необходими продукти:

  • 1 топка (глава) айсберг
  • 2 краставици
  • 1 голяма консерва сладка царевица
  • 1 кутия листа бейби спанак (около 100 грама)
  • 600 г пресни ягоди
  • микс семена (чиа, лен, мак, сусам)
  • маслини по желание

За дресинга:

  • 2 ч.л. горчица
  • 1 с.л. соев сос
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. мед
  • 2 с.л. тъмен балсамов оцет

Начин на приготвяне:

1. Пригответе си индивидуалните чинии предварително, за да ви е най-лесно. От кутията със спанака си отделете 24 сравнително мънички листенца за украсата. Останалите листа измийте в гевгир под течаща вода и отцедете много хубаво. После разпределете в блюдата.

2. Айсберга нарежете или накъсайте. Най-често хората правят и двете като по-горните листа късат, а когато топчицата стане по-стегната - режат като зеле. Признавам, че и аз правя така. Каквото си накълцате, с това покрйте спанака. По-добре е да бъдат накъсвани с ръце тези листа. Ала по-бързо е да ги нарежете. Само не ги ситнете.

3. Краставиците обелете, измийте и разрежете на две части по дължина. След това разделете всяка от тях на още две. После режете сравнтелно едри кубчета и с тях поръсете върху айсберга.

4. Следва да отцедите царевицата от соса на консервата и да я разпределите върху ордьоврите. Отгоре поръсете със семена по ваш вкус.

5. Ягодите измийте, нарежете на четвъртини и обрисувайте с тях борд на чинията. Ако нямате маслинка за украса – сложете ягодка. Встрани от нея наредете по 4 листа спанак. Ако имате лоло росо, рукола или нещо друго – отпуснете се в декорацията.

6. Смесете продуктите за дресинга и оставете всеки сам да си сложи колкото му е сладко.

айсберг със спанак и ягоди

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта