Регистрация

Пет билки, които правят жените щастливи и спокойни

11 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 6816
Пет билки, които правят жените щастливи и спокойни

Босилек, розмарин, бабини зъби, дяволска уста и лавандула карат дамата да се усмихне.

Женското добро настроение е тера инкогнита не само за мъжете, но и за представителките на нежния пол. Сензитивни и с обострена чувствителност те мога да излязат от релси за минути, а чувствата нерядко са ръководни във взимането на решения и отношението към околните. Изблиците на нервност, апатия, смях и радост, плач са внезапно заменящи се и често карат околните да се чувстват безпомощни в ситуация, в която жената – казано на уличен език – не е на кеф.

Тези промени в настроението не са толкова странни, предвид, че дамите се влияят от хормоните и всеки малък дисбаланс в тях може да ги направи отчаяно нещастни или безбожно щастливи. Учени установиха, че за правилния ендокринен (хормонален) баланс могат да се погрижат някои билки, които да върнат усмивката върху женското лице дори и в „най-нещастните“ няколко дни – преди настъпването на месечния цикъл. Ето как и с какво можете да помогнете на ангела в дамата до вас да застъпи мястото на появилия се демон.

1. Босилек – тази билка, използвана както в народната медицина, така и в кулинарията нежно прогонва стреса от тялото и облекчава нервите. В миналото е използвана във френския елит при опити за лечение на истерия при благородничките. Доказано тонизира след продължителна умора и напрегната работа, а и силно се препоръчва като общо успокоително по време на менопауза.

2. Лавандула – ароматното растение с лилави цветове е перфектен борец с тъгата. Препоръчва се на дами, които са преживели силен шок или загуба на нащо ценно и важно. Тя носи добро настроение, чувство за отпуснатост и облекчение и успява да прогони трайно напрежението. Препоръчва се в дните преди настъпване на месечния цикъл, когато нервите са изопнати, а сетивността – особено деликатна.

3. Дяволска уста – това е билката, която кротва хормоналното влияние върху настоението.  Прилага се от множество жени, които страдат от нередовен цикъл или се оплакват от болки и дискомфорт преди и по време на менструацията. Силните успокоителни влияния на дяволската уста са пословични що се отнася до нуждата от релакс. Тя помага на нервната система да „изпусне парата“ и прави почивката и съня много по-качествени.

4. Бабини зъби – всяка жена, която иска да блесне на работното мястото като перфектен служител или вкъщи в ролята си на добра домакиня може да прибегне към чудодейните сили на тази билка. Тя зарежда тялото с енергия и позитивизъм, прогонва умората и създава усещане за добро настроение. Бабините зъби са приемани и като лек против безплодие още в древността. Днес тя се използва и като природно хапче за издръжливост и сила. Също така се препоръчва при обилно менструално кръвотечение или усилена нервност преди началото на цикъла.

5. Розмарин – ако започнете да приемате малки дози от билката било то под формата на запарка или като подправка веднага след края на менструацита, то следващият цикъл ще дойде много по-спокойно. Розмаринът облекчава предместруалния синдром като блокира отрицателните ефекти върху настроението, занижените сили на имунната система и болката. Помага и в борбата с усещането за умора.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Билката Върбинка – наберете докато сте на разходка

Безценна билка с магически свойства лекува рани, заздравява имунитета и се грижи за женското спокойствие.   виж още »

Нахвърляме се на захар и тесто, ако сме недоспали

Липсата на натрупана енергия от съня се компенсира с апетит към висококалорични храни.   виж още »

Билки при ожулено коляно и рани

Бърза помощ с билки, ако детето падне и ожули лакти и колена.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта