Регистрация

Полезни храни, нечестно обявени за вредни

25 Jan 2018   /   nina123   /   Видяна: 2826
Полезни храни, нечестно обявени за вредни

Храни, които са обявени за вредни, но всъщност са важни за организма.

 

В модерния свят е трудно човек да се храни здравословно, особено ако ежедневието му налага често хапване извън дома. Начините на приготвяне на бързата храна, множеството добавки, консерванти, оцветители, мазнини правят ястията наистина вредни. Но има и продукти, които нечестно попадат в тази графа. Списание Обекти направи списък с някои от храните, които човечеството е заклеймило като вредни, но всъщност носят много ползи за организма.

 

Проблемите често идват от количествата и честотата на консумация. Друг път виновник е фактът, че влиянието на продуктите върху организма е изследвано при животни, затова заключенията са неверни за човешкото тяло. Ето някои от нечестно анатемосанияте ястия, които не е нужно да загърбвате, само защото незаслужено са получили лоша слава.

 

храни с глутен1. Глутен – той влиза в състава на множество зърнени храни, но има хора, които страдат от глутенова непоносимост. Да – за тях съставката е вредна, но всички останали трябва да се успокоят. За тях храните с високо съдържание на глутен са жизнено важни за здравето. Доказано е, че съставката намалява възможността за развитие на диабет, грижи се за поддържането на нормално тегло и пази от развитие на рак и сърдечно-съдови заболявания. Затова ако не страдате от регистрирана глутенова непоносимост, в никакъв случай не лишавайте тялото си от зърнения компонент. (Насладете се на глутена в нашия домашен тутманик с масло и сирене)

 

яйцата са полезни2. Яйца – в последно време от табу в природосъобразния режим на хранене яйцата се превръщат в неизменна част от него. Дълги години се смяташе, че високите нива на холестерол в жълтъка могат да предизвикат затлъстяване и диабет. Сега светът знае – яйцето е стойностна и полезна храна, която е на път скоро да бъде обявена и за суперхрана. Не бива обаче да се прекалява с яйцата – 1-2 на ден е достатъчно. (Вижте как си правим елегантни бъркани яйца с рукола)

 

вредни ли са картофите3. Картофи – тази любима и достъпна за българина храна дълго време се сочеше за причнител на висока кръвна захар и инсулинова резистентност. Изследване на специалисти от Харвърдския университет обаче сочи друго – покачването на кръвната захар при хапване на картофи не отключва диабета и не води до наднормено тегло. Във вкусния кореноплод има достатъчно вещества, които да се погрижат за добро здраве и стройна фигура. (Вижте как си готвим чипс на фурна без пържене)

 

вредна ли е соята4. Соя – дълги години се смяташе, че малките зрънца, любими на веганите, причиняват рак на гърдата при жените. За нещастие проучването, довело до тези изводи бе направено върху гризачи. Оказва се че при тях наистина соята влияе при образуването на тумори в млечните жлези, но при хората соята действа точно обратно. Вече е научно установено, че консумацията на соя от девойки в детска и юношеска възраст намалява вероятността за поява на рак на гърдата, а в старша възраст не влия по никакъв начин на млечните жлези.

 

алкохолът може да бъде полезен5. Алкохол – той е заклеймен като убиец с пристрастяващ ефект, способен да причини редица сърдечно-съдови проблеми и да доведе до умствено и мскулно отслабване и чернодробна цироза. Наистина е така, ако с него се прекалява системно. Но ако се пийва с мярка нещата са различни. Тогава алкохолът спомага за правилната работа на сърцето и кръвоносните съдове, благоприятства бъбречната активност и дори обостря мозъчната дейност. Всичко е въпрос на количество.

 

пържените храни не са чак толкова вредни6. Пържени ястия – те заемат едно от първите места по вредност на храите. Вярно е, че този начин на готвене прави менюто по-калорично, но нови изследвания доказват, че някои полезни продукти отключват хранителния си потенциал чак след като се сготвят в растителна мазнина. Затова не се свенете да си изпържите спанак, моркови, тиквички и въобще повечето зеленчуци. Ако искате да сготвите здравословно пържено, просто си потърсете адекватна мазнина – такава която е течна на стайна температура и е подходяща за готвене на висок градус, съветват авторите на сп. Обекти. (Вижте как сготвихме пържен ориз със зеленчуци)

ПОДОБНИ СТАТИИ

Храни, които стават вредни след притопляне

Кои продукти стават особено вредни, ако си ги притоплим на другия ден след готвенето? виж още »

Здравословни храни, които са вредни

Пороците на хранителната индустрия – зърната се отглеждат с пестициди, месата се тъпчат с хормони, а сладкишите за трениращи са обикновени вафли виж още »

Полезният цинк се набавя от вредни храни

Борим дефицита на цинк в тялото с червени меса, бира, черен дроб и яйца. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта