Регистрация

Здравословни храни, които са вредни

14 Jun 2017   /   nina123   /   Видяна: 2894
Здравословни храни, които са вредни

Пороците на хранителната индустрия – зърната се отглеждат с пестициди, месата се тъпчат с хормони, а сладкишите за трениращи са обикновени вафли на по-високи цени.

Здравословните продукти са огромна линия в хранителната индустрия, която днес е на почит в модерния свят. Променят се разбиранията за храните, но се променя и съставът им, повлиян от почвени обогатители, пестициди и лекарства, с които се отглеждат културите и се дават на животните. Затова истински полезните храни от едно време се оказва, че не са никак здравословни днес. Ето пет примера за измами, с които хранителната индустрия спекулира.

1. Пълнозърнестите брашна и нелюспените зърнени култури са обелки с пестициди. Тук се наблюдава нещо парадоксално. Почти 90% от витамините в житото, царевицата, слънчогледа, ориза, боба и други се съдържа в обелката. Много привърженици на здравословното хранене упрекват производителите, че белят зърното и по този начин го лишават от неговата полезност. Други просто си купуват нелюспени култури или пълнозърнести продукти. Истината обаче е, че почти всички култури, освен изрично опоменатите, че са БИО, се наторяват и пръскат. А над 90% от препаратите се задържат именно в люспата на зърната. Сега си помислете кое е по-добре... (Закуска със зърна и кисело мляко)

2. Бялото пилешко месо е натъпкано с антибиотици и хормони. То наистина е полезно, но ако кокошката е расла в двора на баба ви и се хранила с тревички, зърна, червейчета и насекоми, които също виреят свободно. Но тъй като пилешкото месо е най-продаваното в световен мащаб и дори в последните години изпревари телешкото, то има нужда да се набавя бързо. Затова модерните породи пилета за месо се гледат на лампа и се хранят с висококалорични и доста вредни храни. А за да не върлуват зарази, се блъскат с всевъзможни лекарства. Лампата не позволява на птицата да заспи и така пилето може да яде фактически постоянно. А докато си клъвка предложените му деликатеси, то поглъща огромно количество антибиотици и стероиди. Така само след месец тази птица има потенциала да се превърне в тигър с крилца. Естествено и толкова време отнема от излюпването до заколването. А в хранителната верига пристига месо, пълно с хормони и лекарства. Накрая ние просто го ядем, вярвайки, че е полезно. (Ето как да сготвите домашна кокошка)

3. Почти цялата соя в света е продукт на генна модификация. Често ни продават соеви храни на скъпи цени с обяснението, че тези продукти са доста по-полезни заместители на колбаси, сирене, мляко и какво ли още не. Освен ако соята не е продукт на биологично производство, то бъдете сигурни, че е генно модифицирана и вместо пълноценен заместител си хапвате продукт със статуса на развалена риба с все найлоновата опаковка. (Тофу с растителна сметана и печурки)

4. Рибата е полезна, само ако не е отгледана в живарници. Свободно уловената риба е благодат за тялото, а месото й съдържа изключително важни витамини, микроелементи и мастни киселини. Повече от 50% от рибата в хранителната верига обаче се отглежда изкуствено и нейната е плът е също така повредена както и пилешкото месо от точка 2. Освен това, за да изглежда още по-апетитно, в храната на изкуствено отглежданите риби се слагат оцветители. Така месото при разрязване стои в приятен червеникав цвят и изглежда прясно и апетитно. Е, да – ама не е! (Печена пикантна сьомга)

5. Протеинови мюсли барчета и всякакви десерти за трениращи. Подло е от страна на търговците да подвеждат именно онази класа от обществото, която се занимава активно със спорт, за да поддържа здравословно тегло и хармонична фигура. Ако сравните калорийното съдържание на едно от тези уж полезни хапки за трениращи, ще разберете, че не е далече от чистия шоколад. Освен това в голяма част от тях се добавят вредните трици и пълнозърнести компоненти от точка 1, а в допълнение получаваме и хипервредното палмово масло, за да бъде букетът от ужаси за тялото найстина изящен. Когато следващия път посегнете към тези фитнесбарчета с нарисувани плоски кореми и усмиихнати хора по опаковката, по-добре си купете една вафла, защото и тя съдържа същите съставки, но е тройно по-евтина. (Домашни орехови бисквитки)

ПОДОБНИ СТАТИИ

Колко е вредно пилешкото в хранителната верига

Птичето месо в широката хранителна верига носи повече негативи на тялото и здравето, отколкото блага. Затова не прекалявайте с богатата на протеин мръ виж още »

Любими храни, които си останаха в зората на демокрацията

Иновативните вредни продукти и модерните техники на готвене оставиха в забвение любимите желета, кренвирши и пастети, изварата и маргарина и комбинаци виж още »

Готвенето на огън - еквивалент на тютюнопушенето

Печенето на храна на барбекю или скара уврежда белите дробове също както цигарите.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта