Регистрация

Храни, които стават вредни след притопляне

08 Dec 2017   /   nina123   /   Видяна: 3302
Храни, които стават вредни след притопляне

Кои продукти стават особено вредни, ако си ги притоплим на другия ден след готвенето?

В света има култури, които никога не повтарят храна – те готвят приблизително необходимите им количества за даденото ядене и ако остане, отива директно в боклука или се дава на бедните, но до няколко часа след като е било сготвно. Повечето от тези народи все още приемат за главна роля на жената домакинстването и отглеждането на деца и при тях жените не работят, както се случва в модерните общества. Но само така остава време на семейната трапеза да се сервира по три пъти на ден прясно направена домашна храна. Доказано е, че хората с такива навици са с доста силен имунитет и рядко страдат от стомашни, сърдечни и канцерогенни заболявания. Консумиращите прясно приготвени ястия живеят по-дълго. Ето защо:

Датски учени установиха, че множество ястия след престояване или притопляне не само губят полезните си качества, но на тяхно място развиват вредни такива. Освен че вкусът е доста по-неприятен от този, на току-що сготвената манджа, щетите, които притоплената нанася на организма не са за пренебрегване. А кои са най-вредните за повторно хапване ястия – ето ги и тях:

притоплените яйца са вредниСлед повторно загряване яйцата стават токсични. Независимо дали сте ги пържили или пекли, преценете количеството, което ви е необходимо за момента и си го сгответе. След това можете да си доядете омлета или соленото яйчено суфле, но не правете грешката да го вкарвате в микровълновата фурна или печката. Яйчените остатъци винаги могат да бъдат добавени към салата или сандвич в студен вариант и така хем да не изхвърляте храна, хем да не я правите отровна за тялото си чрез втора термична обработка, предупреждава влогърът Габриел Генов в едноименния си канал. (Вижте как си сготвихме традиционни яйца по панагюрски)

пържен ориз със зеленчуциОризът развъжда бактерии, затова трябва да се изяде възможно най-бързо след сготвяне. Голяма грешка правят множество хора, използвайки сварения ориз като заготовка за ястия, в които участва. Малките зрънца са изключитено полезни, но в тях се съдържат спори на бактерии, които не умират при термичната обработка. За сметка на това те се активизират и започват да се развиват веднага щом готвенето приключи. Оставен на стайна температура сготвен ориз за 5 часа вече може да причини хранително отравяне, защото бактерийте в него са се размножили почти стократно. Затова експертите препоръчват ориза да се хапва възможно най-бързо след като излезе от фурната, тавата или тигана. Допустимото му престояване е до 24 часа и то под капак и в плик в хладилника. Повторно готвене и топлене няма да унищожи вече развъдилите се бактерии. (Вижте рецептата за вкусния ориз от снимката)

печено пиле със зелеНеправилнат температура на затопляне на пилето причинява проблеми с храносмилането. Като цяло готвенето на месо на висок градус образува в състава на мръвката силни и активни канцерогенни вещества. Най-опасни са тези, получени от пилешкия протеин, преминал през вторична термична обработка. Ако все пак ви се наложи да проведете такава, тя трябва да е на температура под 149 градуса, при която белтъците в месото не реагират с другите молекули в състава му, за да създадат един мощен провокатор за развитие на ракови клетки в тялото. Така че ако ще притопляте старо пилешко – пуснете фурната на 140 градуса, сложете ястието вътре и се заредете с търпение. В никакъв случай не прибягвайте към услугите на микровълновата фурна. (Вижте как си направихме тези вкусни бутчета с кисело зеле и опитайте и вие)

печени гъби със сиренеГъбите са една от най-трудносмилаемите храни, особено след повторно загряване. Като цяло хранителните експерти са на мнение, че гъбите трябва да се ядат самостойно и то след щадящ метод на готвене като варене или печене. Съществуват много гъбени диети, които се базират на факта, че докато нормалните ястия се разграждат за 2 до 5 часа в зависимост от тежестта и комбинациите, то на самостоятелно изядената гъба са й нужни цели 8 часа. Ако пртиоплите вече сготвена гъба, нещата стават още по-сериозни, защото протеинът й се променя и става практически неразградим. Оттам следва подуване, усещане за дискомфорт, дори гадене и повръщане. Затова си хапвайте гъбките в прясно сготвено състояние и без да ги комбинирате с много други продукти. (Ако ви текат лигите - вижте как сготвихме тези гъбени кошнички вкъщи)

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как старите пържени картофки стават като нови?

Защо все повече хора изхвърлят пържените картофи и как се притоплят стари пържени картофи, за да станат като току-що излезли от тигана?   виж още »

Любими храни, които си останаха в зората на демокрацията

Иновативните вредни продукти и модерните техники на готвене оставиха в забвение любимите желета, кренвирши и пастети, изварата и маргарина и комбинаци виж още »

Полезни храни, нечестно обявени за вредни

Храни, които са обявени за вредни, но всъщност са важни за организма.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта