Регистрация

Полезният цинк се набавя от вредни храни

23 Mar 2017   /   nina123   /   Видяна: 3285
Полезният цинк се набавя от вредни храни

Борим дефицита на цинк в тялото с червени меса, бира, черен дроб и яйца.

Скорошно проучване на Световната Здравна Организация (СЗО) отчете, че 25% от населението на света днес страда от недостиг на цинк. Вследствие на това се наблюдава преждевременно застаряване на клетката, косопад, нарушени метаболитни процеси, забавено развитие в детска и юношеска възраст, намаляне на мозъчния капацитет, чупливост на костите и ноктите. А има и още!

Нужната дневна доза цинк на тялото е 15 милиграма, но се оказва, че поради неадекватно хранене, дори и приетия цинк не успява да бъде усвоен и се изхвърля от тялото. От цинков дефицит страдат най-вече хората, които се хранят здравословно, спазват строги диети, вегетарианци и вегани и всички праведни в кулинарно отношение люде, които имат пълноценна диета с ядки, семена, трици, зърнени култури, плодове и зеленчуци. В добавка към полезните вреди за абсорбацията на цинк от организма се присъединява и спортната активност, защото тялото изхвърля и малкото си обработен цинк чрез потта, особено когато потенето е активно и предизвикано от иначе полезните кардио упражнения.

За да си набвяме достатъчно цинк трябва да живеем леко нездравословно, твърдят хранителни експерти, цитирани от puls.bg. Ако изследванията ни отчитат занижени нива на цинк, трябва да посегнем към червено месо и да забравим за овесените ядки и трици, семената и плодовите ядки. Да – те са много богати на витамини и минерали и са неразделна част от правилното хранене, но същевременно пречат на усвояването на цинка. Дори и да пиете цинк на таблетки, няма смисъл да го правите, ако сте на вегетарианска или веганска диета, защото той ще образува съединения с елементите в растителната храна и ще напусне тялото под формата на тежки метали.

Пийте бира и си хапвайте черен дроб за мезе – тази комбинация е благодат за нуждаещия се от цинк организъм. Ферментиралите напитки, особено бирената мая, както и месното и яйчено хранене набавят цинк, без да провокират съединяването му с други микроелементи. Вареното или печено на слаб огън сочно червено месо с мазнина също подпомага нормализирането на количествата цинк в организма.

В разгара на Великденския пост хранителните експерти припомнят, че тялото се прочиства от множество токсини, които спират правилното му функциониране, но същевременно губи и част от полезните вещества в себе си. Затова е важно след направена пролетна детоксикация или спазване на постен режим на хранене да се върнем постепенно към месните си навици. Все пак цинковия дефицит се достига след доста време веганстване, затова 40-дневните пости не са проблем за човек с нормален режим на хранене.

Трябва ли да се храним нездравословно, за да не се лишим от цинк? Не е задължително. Просто си позволявайте от време на време в умерени количества и на пръв поглед вредните мазни пържолки, надуващата корема биричка, високохолестеролните яйца и черен дроб. И когато се наслаждавате на тях, не се самонаказвайте с тежък или много продължителен спорт, овесени каши и пресни салати. Приемете, че цинкът е елемент с "чишитски" наклонности, който може да оправдае донякъде воденето на една идея по-нездравословен начин на живот. Все пак не се оповавайте прекалено често на това оправдание!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Полезни храни, нечестно обявени за вредни

Храни, които са обявени за вредни, но всъщност са важни за организма.   виж още »

Ядки удължават живота и даряват здраве и красота

Ежедневната консумация на каквито и да е ядки намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 30%. виж още »

600 г месо седмично – не повече

В немските обществени хранителни заведения въвеждат постен ден. виж още »

КОМЕНТАРИ

Новости со всего мира и света. Интернет журнал новостей о бизнесе , политике, кризисах и обо всем. Читайте, нововсти публикуются ежедневно. Оставляйте свои комментарии и отзывы, пожелания для дальнейшей работы газеты.

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта